Det er Arendalsrederiet GDV Offshore AS som står bak bestillingen, et selskap med bergenseren Rune Lyngvi som drivende kraft. Ny kapital skytes inn og en rekke finanskjendiser er kommet inn på eiersiden i konsernet.

Selskapet har allerede bestilt et offshore/konstruksjonsskip ved Aker Yards, men BMV trakk lengste strået i konkurransen om å bygge to av verdens mest avanserte dykkerskip for rundt 1,3 milliarder kroner. Det største av skipene får en lengde på 120 meter. De andre blir 95 meter langt.

– De nye ordrene gjør at vi må utnytte nybyggingskapasiteten fullt ut til slutten av 2009, sier konsernsjef Magnus Stangeland i Bergen Yards AS.

Sparebanken Vest har finansiert prosjektet og på den måten gjort det mulig å sette i gang. Det er uhyre viktig for næringsutviklingen i Bergen at banken ikke møter motstand i planene om å skape et finanssenter i Jonsvollskvartalet. Det vil være trist om noen klarer å legge kjelker i veien for dette prosjektet, sier Stangeland.

Sterk vekst

– Undervannsmarkedet står foran en sterk vekst. Dagens flåte med dykkerskip har en snittalder på 21 år. Fremtiden ligger foran oss sier direktør Rune Lyngvi i GDV Offshore i Arendal til Bergens Tidende.

Han karakteriserer konsernet som et teknologiselskap og rederi. De fleste andre i bransjen leier inn skip. Vi skal eie våre egne, slår Lyngvi fast.

Han ser på den store skipsbestillingen som en milepæl for GDV.

Storsatsing

Magnus Stangeland ser byggekontrakten som starten på en ny æra for Bergen som subsea-senter.

– Kjøpet av Dreggen Crane er et viktig ledd i vår fremtidige satsing på undervannsteknologi.

– Vi ønsker å gjenreise Bergen som senter for undervannsaktivitetene i Norge. Vi ser for oss en storsatsing i fellesskap mellom Håkonsvern, Haukeland Universitetssykehus (innen dykkermedisin) og en rekke bedrifter i Bergensområdet innen undervannsteknologi. Bergen Yards-systemet ser vi som en drivkraft i dette arbeidet, sier Stangeland.

Han beklager at dette miljøet i Bergen har stagnert, Briter og andre rundt Nordsjøen har overtatt Bergens rolle i næringen. Den må gjenreises, sier Stangeland.

RUNE BERENTSEN