— Prisen er en enorm oppmuntring, sier psykologspesialist Tine Nordgreen, som får Helse Vests innovasjonspris på 100.000 kroner for arbeidet med å utvikle et nettbasert behandlingstilbud.

Nordgreen leder klinikk for e-mestring ved Bjørgvin Distriktspsykiatriske Senter (DPS) på Tertnes. Klinikken åpnet for snart to år siden. Her gir terapeuter nettbasert behandling for angst. Om noen uker er klinikken klar med et tilbud om nettbehandling av depresjon.

Gevinsten ved slik behandling er at en terapeut når ut til fire ganger så mange pasienter som ved konvensjonell terapi.

Til nå har 114 mennesker prøvd ut nettbehandling med veiledning fra terapeutene på Tertnes, sier Nordgreen til Bergens Tidende.

- Hvordan er resultatene?

— For de som gjennomfører opplegget, er resultatene like gode som ved tradisjonell ansikt-til-ansikt-behandling. Så ser vi at enkelte starter programmet, men avslutter før de er gjennom. Dette har vi fokus på og vurderer å tilby bedre og tettere oppfølging i startfasen, sier hun.

- Hva betyr denne prisen?

— Å være først har sin pris, vi har våre opp- og nedturer. Prisen gir en veldig stor oppmuntring i det videre arbeidet, sier Nordgreen, som for ganske nøyaktig ett år siden fikk den nasjonale eHelse-prisen for tilbudet på Tertnes.

Gir to år ekstra

Professor og overlege Øystein Bruserud får Helse Vests forskningspris på 200.000 kroner for sitt mangeårige arbeid med blodkreft, særlig akutt myelogen leukemi. Bruserud, som har arbeidet på Haukeland i 25 år, har vært med å utvikle et behandlingstilbud for eldre mennesker som rammes av sykdommen.

I en pressemelding fra Helse Vest forteller Bruserud at denne behandlingsmetoden forlenger levetiden for disse pasientene med opptil to år.

– Gjennomsnittalderen for å få akutt myelogen leukemi er mellom 60 og 70 år. Det er en alvorlig sykdom, der mange får beskjed om at de gjerne har bare en til tre måneder igjen å leve. Denne pasientgruppen kan sjelden gjøre seg nytte av vanlig kreftbehandling. Derfor har vi funnet frem til en skånsom behandling som kan forlenge livet deres, sier han og legger til:

— Vi opplever at mange av disse pasientene er svært glade for den ekstra tiden de får leve, og at de kan gjøre ting med familien den tiden de har igjen.

Komiteen som innstilte Bruserud, påpeker at takket være ham står forskningen i Helse Vest på dette feltet sterkt, nasjonalt og internasjonalt.

Bruserud og Nordgreen jobber begge ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus. De to prisene ble delt ut på Helse Vests forskningskonferanse på Solstrand av styreleder Terje Vareberg.

I dag kvitterer de to for prisene med hvert sitt innlegg.