Politiet har nå pågrepet og siktet en 15 år gammel gutt for brannen. En 13 år gammel gutt er i avhør.

– Vi har ikke konkludert om noen brannårsak ennå. Vi har pågrepet og siktet en ung mann på 15 år. Vi har også innbrakt en gutt på 13 år i samme saken. Han er tatt inn til avhør. Begge er fra Bergen Vest og sitter nå i avhør hos oss, sier politioverbetjent Lars Morten Lothe i Bergen Vest Politistasjon.

Containeren

I over fire timer kjempet brannfolkene mot flammene i Olsvikåsen 8A. Dramaet begynte klokken 02.21, da brannvesenet ble varslet. Vitner fortalte at det brant en bosscontainer på baksiden av bygget.

– Ut fra de meldingene vi har fått, kan det synes som brannen har startet i det området og tatt seg opp til takkonstruksjonen. Containeren sto ved et tilbygg, og brannen hadde spredd seg oppover taket til hovedbygget før vi kom frem, sier brannsjefen i Bergen, Helge Eidsnes.

Brannen i takkonstruksjonen var komplisert, blant annet på grunn av mange utilgjengelige hulrom. Snart ble det slått såkalt storbrann-alarm, og brannfolk fra det meste av byen ble sendt til stedet. Totalt var 18 brannbiler og 28 brannfolk involvert.

Først klokken 05.01 fikk mannskapene kontroll over flammene, og klokken 06.50 var brannen slukket.

Tre butikker

Butikkene som er rammet, er dagligvarebutikken Safari, Apotek 1 Olsvik og elektrikerutsalget Elektro-Miljø. Skadene er verst i 2. etasje, i den delen av bygget der elektrikeren holder til.

– Det er kun i taket det har brent. En fjerdedel av taket er totalskadet, sier Eidsnes.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Skadene i butikklokalene er stort sett røyk— og vannskader. Det er ille nok, kanskje særlig for supermarkedet, der all maten trolig må rett i bosset.

– I Safari-butikken i 1. etasje er nok hele varebeholdningen ødelagt. Det skal ikke så mye til av røyk og vann før matvarer må kastes, sier brannsjefen.

Apoteket var minst utsatt for brannen. Det er uskadet, kanskje bortsett fra litt røyklukt, ifølge Eidsnes.

Mat for 2,5 millioner

Kjedeleder Roger Harkestad i Safari bekrefter at varene, i hvert fall brorparten av dem, må kastes. Han anslår verdien av varene til om lag 2,5 millioner kroner.

– Alt er selvsagt forsikret, sier han.

Politiet varslet Safari-sjefen midt på natten.

– Jeg våknet ganske brått. Først og fremst synes jeg det som har skjedd er trist. Trist for oss som jobber der og trist for de mange lojale kundene våre i Olsvik, sier Harkestad.

I tillegg til 10.000 vareslag huser lokalene et postkontor av typen Post i Butikk. Mange av pakkene som lå der er nok ødelagt.

Butikken må etter alt å dømme holdes stengt i mange uker mens skadene repareres.

Påsatt?

Så vidt politiet vet var det ingen personer i bygget da brannen begynte. Branner som starter i containere er ofte påsatt, men om denne var det, er uklart.

– Det blir bare spekulasjoner. Brannstedet vil bli undersøkt så snart det er avkjølt, sier operasjonsleder Jan Steimler ved Hordaland politidistrikt.

Naboer som bt.no har snakket med frykter at en brannstifter går løs. Det har vært flere småbranner i containere i Olsvik den siste tiden.

Arkiv