– To gullringer til 500 kroner, det er 18 karat gull, sier kvinnen inntrengende.

– Please!

Marjan Miskic er fra Kroatia, men jobber for tiden i Bergen. Han rister på hodet, men hun gir seg ikke. Prisen går lengre og lengre ned. Han fortsetter å gå mens han avviser henne.

Tre kvinner som selger «gull»

Etter en stund skal han få begge ringene for en hundrelapp.Til slutt tar hun ham i armen for å stoppe ham. Han rister på hodet.

– Hun var ganske aggresiv, og hun snakket til meg på mitt eget språk kroatisk, men hun var sigøyner, sier han da bt.no spør om samtalen.

Kvinnen går alene, hun bærer et lyst sjal over hodet og skuldrene. Ringene har hun i et tørkle i den ene hånden.

Hun setter seg ved siden av en mann på en benk fisketorget og forsøker å presse en ring inn i hånden hans. Han flytter litt på seg. Han rister på hodet og er tydelig avvisende.

Har fått flere klager

Hun gir seg først da hans kone plutselig dukker opp. Hun rusler videre langs Strandkaien og Gågaten. Hun tilbyr flere menn ringer. Ingen av dem kjøper. En av dem sier til BT at hun skulle ha 150 kroner for en ring.

– Hun sa det var gull, og prisen dalte for hver gang jeg sa nei, sier mannen som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

– Dette er klart ulovlig! De må ha polititillatelse for å drive salg i byrommet, sier konstituert stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Jan Gunnar Bøe.

– I tillegg skal man ha arbeidstillatelse for å jobbe i Norge, så her kan det være flere ting vi bør se på. Vi har nå i ettermiddag fått flere klager på aggressive gullselgere på Torgalmenningen, og har politifolk ute for å se etter dem nå, sier Bøe.

– Bare en ring

I Strandgaten treffer jeg de andre to kvinnene. Den yngste henvender seg direkte til meg og spør om jeg vil kjøpe en gullring. Hun holder et gult tørkle med 7-8 ringer i den ene hånden og stikker en ring i hånden min.

– Er det gull?

Hun gløtter et sekund på den eldste kvinnen som står bak meg.

– Neida, det er ikke gull, det er bare en ring. Til mat, sier hun med en grimase.

– Du sa det var gull. Hvorfor det?

– Neida, bare en ring, 20 kroner, til mat, gjentar hun.

Så tar hun ringen og haster videre.

Har du blitt lurt av «gull»-selgerne?