Savnetmeldingen om Eikeland er lagt ut på Osterøy kommunes nettsider, sammen med navnet til ytterligere en savnet fra øykommunen: Tarald Mjelde.

18 år gamle Mjelde (bildet under) er nestleder i AUF i Hordaland.

SAVNET: Tarald Mjelde (18) fra Osterøy. FOTO: BYGDANYTT

«Vi håper og ber om at ungdomane skal kome tilrette i live», heter det på kommunens nettside.

- Vi har lagt ut navnene til de to savnede ungdommene i samråd med foreldrene, sier ordfører i Osterøy kommune, Kari Foseid Aakre.

- Vi er en liten kommune, og spekulasjonene går raskt. Vi vil markere at det vi vet skal folk få vite. Vi vil ikke holde noe skjult, sier hun.

Familiene til de to savnede er nå i Oslo.

- De har de forferdelig. Men da jeg snakket med dem tidligere i dag, forsøkte de fremdeles å leve i håpet, sier hun.

- Står sammen

Det skal ha vært 26 ungdommer fra Hordaland på Utøya da massakren skjedde.

- Det er det tallet vi har oversendt politiet etter en gjennomgang og sjekk av deltakerlisten, sier Ola Henning Målsnes, fungerende informasjonsansvarlig i Bergen kommune.

Ingenting vil bli det samme etter dette
Marte Mjøs Persen, leder av Arbeiderpartiet i Bergen

Verken Målsnes, hordalandspolitiet eller Arbeiderpartiet lokalt kan si hvor mange av deltakerne fra Hordaland det er gjort rede for.

- Det er en helt forferdelig tragedie. Ingenting vil bli det samme etter dette. Vår fremste styrke nå er av står sammen. Det gir styrke, sier Marte Mjøs Persen, leder av Arbeiderpartiet i Bergen.

- Vår prioritet nå er å få hjem de ungdommene fra Hordaland som var der og ta imot dem på best mulig måte. Det er politiet som må uttale seg om eventuelle savnede eller omkomne.

Flere ikke gjort rede for

Stortingspolitiker Jette Christensen bekrefter det flere andre kilder har opplyst: Flere av hordalendingene er ikke gjort rede for.

Flere uavhengige kilder har fortalt bt.no at fem ungdommer fra Hordaland er savnet.

Amy Bruvik Næss, leder for legetjenesten i Askøy kommune, sier to ungdommer fra Askøy er blant de savnede.

- Fredag kveld hadde vi oversikt om at det var fem personer fra Askøy som deltok på Utøya. I dag tidlig, lørdag, fikk vi beskjed om at to av disse var savnet, og klokken ni ble det avholdt et møte med kommunen om hvordan vi skal takle dette, sier Bruvik Næss.

Osterøy kommune opplyser at to ungdommer fra Osterøy er blant de savnede, to gutter.

Fylkesleder savnet

I tillegg er en person fra Sogn og Fjordane savnet.

Etter hva bt.no vet, dreier det seg om AUF-fylkesleder Hanne Kristine Fridtun fra Stryn.

Fire av de fem AUF-ungdommene som dro til Utøya fra Sogn og Fjordane er kommet til rette. Ungdommene kom fra tre ulike kommuner.

- Vi har ungdommer som er savnet og noen som er tilrettekommet. Noen er til og med kommet hjem, sier Nils P. Støyva, fylkesleder i Sogn og Fjordane Arbeiderparti og ordfører i Stryn.

Han henviser til politiet når det gjelder oversikt over eventuelle savnede og omkomne fra Utøya.

Kriseteam klare

- Jeg har varslet de berørte ordførerne og partilederne i de tre kommunene som ungdommene i vårt fylke kom fra, sier Støyva.

Støyva sier at kriseteam i de enkelte kommunene er satt i beredskap, og at han selv og partisekretæren følger opp så godt de kan.

- Jeg har blant annet hatt kontakt med mange av de pårørende.

- Det er tragisk at blind terror rammer en demokratisk ungdomsorganisasjon som jobber med samfunnsbyggende arbeid. Jeg har ikke ord for det, sier Støyva.

- Kan være flere årsaker

Jette Christensen er opptatt av ikke å krisemaksimere.

- Det kan være flere årsaker til at vi ikke får fatt i ungdommer. De kan ha flatt batteri på telefonen, eller det kan være de ikke har funnet frem til samlingspunktet. Dette er ungdommer som sannsynligvis er i sjokk, da kommer fysiologiske behov først, sier Christensen.

Ved 8.45-tiden opplyser Christensen at alle hordalendingene det er gjort rede for, nå er på vei hjem.