Stiv kuling, kombinert med nedbør i form av regn eller snø, har gjort det utfordrende å være fjellturist lørdag.Opp mot 20 personer har sittet værfaste på Ulriken, Finse og Voss.

— Antallet redningsoperasjoner i dag tyder på at det er dårlig vær flere steder, og at det er risikofylt å oppholde seg i fjellet, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt.

Det er ikke meldt om personskader, til tross for et uvanlig høyt antall redningsaksjoner lørdag.

Røde Kors-øvelse

Ved 17-tiden meldte politiet i Hordaland at to nedkjølte personer var brakt i sikkerhet mellom Finse og Hallingskeid.

— Mannskaper fra Finse Røde Kors passerte tilfeldigvis forbi de to forforsne personene, og plukket dem med seg. De tok seg senere videre til Bergen med tog, sier Wallestad.

Ytterligere åtte personer var værfaste ved Klemsebu på Finse. Mannskaper fra Røde Kors hadde ved 17.30-tiden fraktet alle åtte ut av området og til Finse. De rapporteres å være i god behold.

— Røde Kors har øvelse i området denne helgen, og redningsressursene har derfor vært veldig tilgjengelige, sier Wallestad.

Null sikt

Det har vært vært nærmest null sikt flere steder i fylket, særlig i høyden.

En mann satt værfast på toppen av fjellet Lønahorgi i Voss kommune. Mannen var forholdsvis godt kledd, og gravde seg ned i snøen ved en stolpe. Han ble hentet ned fra fjelltoppen av mannskaper med snøskootere og tråkkemaskiner.

— Mannen har forklart at han mistet all sikt der oppe. Redningsmannskaper måtte bruke tråkkemaskin for å komme dit han befant seg, sier operasjonslederen.

Her kan du se BTs webkamera på Finse.

Værfaste på Ulriken

Litt tidligere lørdag gikk fem personer seg vill på Finse. Ti snøscootere ble ifølge politiet satt inn i søket, og samtlige fem ble funnet i god behold.

Også i Bergen kommune har været skapt problemer for fjellfolket.

Lørdag ettermiddag måtte Ulriksbanen settes i drift for å hjelpe fem tynnkledte personer ned av den 643 meter høye fjelltoppen.

— Det skjer forholdsvis ofte at vi får telefoner fra forfrosne turgåere som står fast på byfjellene i Bergen. Mange tror kanskje at det ikke er så ekstremt på bynære fjell, og har gjerne ikke på seg varme nok klær, sier Wallestad.

Bedring i vente

Været er ventet å bli noe bedre lørdag kveld, opplyser statsmeteorolog Jørgen Grønneberg ved Vervarslinga på Vestlandet.

— Bygeværet og vinden vil avta noe i intensitet i løpet av kvelden, både langs kysten og på fjellet. Natt til søndag kan det øke litt på igjen, sier han.