MF "Sognefjord" gikk på grunn i Ånnelandssund klokken ett natt til lørdag. Syv timer senere kolliderte MF "Gloppen" med en fiskebåt mellom Lavik og Oppedal.

En av mannskapet på "Sognefjord" ble lettere skadet da han fikk en stabel tallerkener over seg i byssen da fergen traff land.

Omfattende skader

Resten av mannskapet på åtte er i god behold, men de materielle skadene på båten er omfattende, opplyser administrerende direktør Atle Tornes i Fylkesbaatane.

— Både propellen, roret og muligens akslingen har gått med. Det er også lekkasje til tanker i baugen. Skadene er store, sier Tornes.

Det var likevel aldri fare for at fergen skulle synke. Den ble stående fast til klokken halv elleve lørdag, da slepebåter trakk den løs. "Sognefjord" ble deretter slept til Sløvåg nord for Mongstad, der skadene ble undersøkt. Grunnstøtingen skjedde i tett snødrev.

"Sognefjord" er leid ut til fergeselskapet Bastø Fosen AS, og var på vei fra Kaupanger til Oslofjorden. Det var bare mannskap om bord.

— Fergen gikk med sakte fart på grunn av det dårlige været. Den må ha vært ute av kurs et øyeblikk, men vi vet ennå ikke årsaken til uhellet, sier Tornes.

Krasjet med fiskebåt

Syv timer etter det første uhellet kolliderte nok en ferge fra Fylkesbaatane i Sogn. MF "Gloppen" var i trafikk mellom Lavik og Oppedal da den krasjet med en fiskebåt som var på vei ut fjorden.

Ingen personer ble skadet i sammenstøtet, som skjedde klokken 08.15 lørdag morgen.

Fiskebåten fikk skader på styrehuset og skroget, og returnerte til Urnes for reparasjon. Ifølge politiet måtte den gå med sakte fart for å ikke ta inn vann.

Tornes kan ikke forklare hvordan de to båtene kunne kjøre rett på hverandre i dagslys og pent vær. Heller ikke politiet vet årsaken til uhellet.

"Gloppen" er en av Fylkesbaatanes største ferger. Den tar 140 biler og er nesten 90 meter lang.

KRASJET: MF "Sognefjord" (Foto fra rederiets hjemmeside)