Tirsdag ble to menn på henholdsvis 31 og 29 år varetektsfengslet for fire uker av Bergen forhørsrett, siktet for å stå bak de to innbruddene.

De er også siktet for å ha slått og truet en 39 år gammel arbeidsmann med brekkjern da han og flere andre tok innbruddstyvene på fersken under det siste og mest rabiate innbruddet.

Begge to har tilstått at det var de som brøt seg inn hos Bryggen Gull og Sølv i Bredsgården og smadret to glassmontre med brekkjern. Verdier for over 200.000 kroner kunne gått tapt, hvis tyvene ikke hadde blitt overrasket av arbeidsmennene fra Stiftelsen Bryggen.

Overfor politiet hevder begge at de ble truet til å begå innbruddet av to menn som 29-åringen skylder et stort pengebeløp, men det tror politiet lite på.

Kontrastene til innbruddet hos Juhls Silver Gallery på Bryggen tidligere på natten kunne knapt vært større. Der tok kjeltringene seg tid til å skjære ut glassruten i butikkvinduet før de forsiktig tømte en glassmonter for gullsmykker.

Tyvene ryddet også bort glassruten etter at de var ferdige. Ingenting annet i butikken var rørt, og til og med vindusutstillingen var like fin. Tyvene sopte med seg smykker for nesten 100.000 kroner.

Årsaken til at 31-åringen blir knyttet til også dette innbruddet, er at han hadde et gullsmykke fra Juhls Silver Gallery i lommen da han ble pågrepet. Overfor politiet hevder han å ha fått det av en kamerat, men den forklaringen festet ikke Bergen forhørsrett lit til. Retten kom til at det foreløpig ikke er skjellig grunn til å mistenke 29-åringen for å ha vært med på det første innbruddet.

31-åringen har også forklart at han inntok en del rohypnoltabletter på morgenen like før innbruddet hos Bryggen Gull og Sølv, noe som kanskje kan forklare de vidt forskjellige fremgangsmåtene hvis de siktede blir funnet skyldige i begge innbruddene.

Politiet har så langt ikke funnet ting som tyder på at de to står bak noen av de andre raffinerte innbruddene i Bergen sentrum siste tiden, som for eksempel i tobakksbutikken Reimers i Galleriet, hvor tyvene kuttet alle strømledningene før innbruddet.

— Vi ser ingen åpenbar sammenheng mellom disse to sakene og innbruddet hos Reimers, sier politiavdelingssjef Per Ivar Bøe ved tyveriavsnittet i Hordaland politidistrikt.