— En rev ble påkjørt av toget på Hallingskeid for cirka en måned siden. Den andre gikk i en minkfelle i Eidfjord og døde. Men vi regnet med at ikke alle ville overleve da vi satte dem ut, sier rådgiver Jan Paul Bolstad i Direktoratet for naturforvaltning.

I januar i år ble i alt 16 fjellrever fraktet til tre forskjellige hi i traktene rundt Finse. Håpet er at de etterhvert skal klare seg selv og lage en levedyktigstamme i området. Det finnes i dag bare rundt 50 ville fjellrever igjen i hele Norge.

Fanger mat selv

— Revene vandrer en del rundt i området. Det at en av dem havnet i Eidfjord vitner om at de går ganske langt, sier Bolstad.Men de små krabatene vet likevel hvor de skal finne mat. Hver 3.-4. uke fylles fôringsautomatene utenfor hiene opp og det kommer godt med. Fôringen vil fortsette en god stund før revene forhåpentligvis klarer å forsyne seg selv.

— Vi vet at de fanger mat ute i naturen, men det går også ganske mye fôr ved hiene, sier Bolstad.

Hemmelige hi

Forskerne følger utviklingen på Finse nøye. Utenfor hvert hi er det plassert kamera som tar automatiske bilder hvert 5. minutt dersom det er bevegelse i området.

Selv om utsettingen av fjellrever er svært nøye planlagt er det mye som kan gå galt. En av de største truslene er nysgjerrige turgåere. Direktoratet for naturforvaltning er så redde for at folk skal forstyrre revene at plasseringen av de tre hiene er strengt hemmelige.

En viss kontakt med mennesker i fjellet er likevel uunngåelig. Jan Paul Bolstad anbefaler folk å nyte synet av fjellrevene på avstand framfor å aktivt oppsøke dem.

Det er lang tid siden det har vært ekte fjellrever i faunaen på Finse. Før utsettingen ble imidlertid flere rømte opprettsrever fanget og avlivet for at de ikke skulle blande seg med fjellreven.

Har fjellreven livets rett på Finse? Diskuter saken under!

HARDFØR KRABAT: Fjellreven tåler temperaturer ned i 40 minusgrader uten å måtte anstrenge seg ekstra.
Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Rune Sævig