• Vi får inn ett til to barn under 16 år med alkoholforgiftning nesten hver uke. To drinker kan være dødelig dose for et barn, sier overlege Kjellaug Enoksen på Haukeland sykehus.

Seks barn ble lagt inn på Haukeland med akutt alkoholforgiftning fredag kveld. For legene på sykehuset er ikke dette uvanlig.

— Vi ser dette nesten hver uke. Ett til to barn helt ned i 12-årsalderen kommer hit fordi de har fått alkoholforgiftning. Barnas kropp er ikke vant til alkoholen, og dermed skal det liten mengde alkohol til før de får en høy promille, sier seksjonsoverlege Kjellaug Enoksen ved medisinsk avdeling på Haukeland sykehus.

Alkoholforgiftning kan i verste fall føre til døden, fordi barna blir bevisstløse og kan få pustestans eller hjertestopp.

— Et barn som ikke har drukket alkohol før, og som drikker to drinker med for eksempel vodka og Battery (energidrikk, red. anm.), vil raskt få en promille på over to. Da inntrer ofte alkoholforgiftning. Barna drikker fort, fordi de ikke vet hvordan alkoholen virker. De kan fort få en promille på opp mot fire selv om de drikker en relativt liten mengde alkohol. Fire i promille regnes som dødelig, sier Enoksen.

— Enkelt sagt kan to drinker være dødelig dose for en som ikke har drukket før, mens en alkoholiker kan tømme en flaske sprit og fremstå som relativt edru. Det er viktig at barn og ungdom får vite hvor lite som skal til for å få alkoholforgiftning, sier overlegen. Det varierer om det er venner eller politiet som sørger for at barn med alkoholforgiftning havner på sykehuset.

— Forgiftningen er dødelig dersom de ikke får hjelp, sier Enoksen.

De fleste som blir sendt til Haukeland med alkoholforgiftning, blir pumpet på Akuttmottaket før de legges inn på Barneklinikken eller på medisinsk avdeling, for å sove ut rusen under tilsyn.

— De blir her til de har sovet ut rusen, så kommer foreldrene og henter dem. De fleste barna synes det er uhyre pinlig å våkne opp her, og det er mange pinlig berørte foreldre som er her for å hente barna sine, sier Enoksen.

De fleste av ungene som havner på sykehuset med alkoholforgiftning, har aldri drukket alkohol før.