To spanske politifolk er drept i et bombeangrep på den spanske øya Mallorca. Eksplosjonen kan være et nytt angrep fra den baskiske separatistorganisasjonen ETA.

_**Les også:

– Bombe nummer to uskadeliggjort på Mallorca**_

Flyplassene og havnene på hele Mallorca blir nå stengt for å hindre at gjerningspersonene forlater øyen.

– Vi hørte et høyt smell, og tenkte at det måtte ha vært en eksplosjon. Gaten vi bor i er sperret av, så jeg tror det skjedde rett oppi her, forteller Erik Krohn-Hansen.

Er du på Mallorca, eller kjenner du noen som er der? Ta kontakt på e-post eller sms/mms til 2211.

Får ikke forlate hotellet

Han er på ferie på stedet sammen med en guttegjeng fra Bergen på ni stykker.

– Det kryr av politi i gaten, og et skilt forteller oss at vi ikke får lov til å gå fra hotellet. Det virker ikke som om folk er så veldig påvirket, men det er jo en litt fortvilet situasjon. Ryktene her sier at det er ETAs bursdag i morgen, så vi er litt redde for at det skal skje noe mer, sier Krohn-Hansen.

Hotellgjestene får nå lov til å gå ut fra hotellet, men fremdeles er deler av gaten utenfor sperret av.

– Vi hadde egentlig tenkt å ta en tur med en partybåt i kveld, men det er avlyst. Nå vet vi ikke helt hva vi skal gjøre, sier bergenseren.

Noen av Krohn-Hansens kamerater skal etter planen reise hjem i morgen, men foreløpig er flyplassen stengt.

– Vi håper på mer informasjon snart. Så lang har det vært vanskelig å få vite noe, sier han.

Bilbombe

Ifølge spanske medier ble de to drept da en bombe som var plassert under bilen deres, eksploderte like ved brakkene til den halvmilitære politistyrken Guardia Civil. El Pais skriver at de to var 27 og 28 år gamle.

Begge de drepte er fra Guardia Civil, bekrefter en talskvinne for politistyrken. Politiet vil imidlertid ikke bekrefte at bilen var omgjort til en bombefelle.

Norske jenter i nærheten

En venninnegjeng fra Tromsø befant seg like i nærheten da eksplosjonen på Mallorca ble utløst, skriver avisen Nordlys.

– Vi satt og spiste på en restaurant da vi hørte et stort smell. Det var som om en stor betongplate hadde falt i bakken, forteller 20 år gamle Ida Grinde på telefon fra det spanske feriestedet Magaluf.

Totalt er over 1500 nordmenn på ferie på den spanske øyen. VG Nett skriver at det er uklart om stengingen av grensene vil påvirke dem.

Alle flyplasser, havner og marinaer på Mallorca ble stengt etter angrepet, som fant sted ved 14-tiden torsdag nær politiets hovedkvarter i Palmanova. Bare noen kilometer unna ligger Marivent-palasset der den spanske kongefamilien pleier å tilbringe sommerferien.

Ifølge spanske medier ble mange såret i eksplosjonen, som den baskiske separatistorganisasjonen ETA raskt fikk skylden for å stå bak.

– Stadig mer desperate

Den spanske regjeringens representant på Mallorca, Ramon Socias, kaller ETA for «en gjeng gale drapsmenn».

– De blir stadig mer desperate og mer farlige, sier han.

ETA beskyldes også for å ha stått bak et lignende angrep i går i byen Burgos i Nord-Spania. Da ble over 60 mennesker såret da en bilbombe eksploderte utenfor det spanske gendarmeriets lokaler. Den 14 etasjer høye bygningen fikk store skader.

Dersom det blir bekreftet at ETA står bak angrepene, kan det svekke spanske myndigheters påstand om at bevegelsen er alvorlig svekket etter store politiaksjoner i Spania og Frankrike de siste månedene. Men verken i Burgos eller på Mallorca ringte ETA inn en advarsel på forhånd, slik bevegelsen vanligvis gjør.

Minst 825 mennesker er drept siden ETA startet kampen for et uavhengig Baskerland for 50 år siden.

SPERRET INNE: Guttegjengen fra Bergen måtte holde seg på hotellet etter eksplosjonen i Palmanova. (Fra v.) Ruben Pettersen, Erik Krohn-Hansen, Jørgen Aarland, Niclas Fjellanger, Didrik Buen, Olav Jonassen og Tord Morken.MMSFOTO: ØYSTEIN BERTELSEN THORSEN
Erik Krohn-Hansen
Reuters/Scanpix
Reuters/Scanpix