• Det var hjerteskjærende, forteller mor til Angelica (2).

Sykehusbesøket utviklet seg til et mareritt da to år gamle Angelica fikk en kompressor over foten hjemme i Herøysund, i Kvinnherad på søndag.

Det var lite som kunne gjøres på legevakten søndag kveld, og etter et nytt legebesøk dagen etter ble Angelica sendt videre til Stord sykehus. Der viste røntgenbildene at foten var brukket og toåringens mor fikk beskjed om at Angelica ikke måtte spise eller drikke fordi foten skulle opereres.

Jentungen gren og ba om å få mat og drikke. Linda Eikenes

Uten mat og drikke

— Det var det som skjedde etterpå som sjokkerte meg. Vi ble sittende på en stol i seks stive timer, uten at noen brydde seg om oss. Det var helt horribelt. Jeg følte det som om vi var på et sykehus i et u-land, ikke i siviliserte Norge, sier Angelicas mor, Linda Eikenes til Kvinnheringen.

Da klokken hadde passert 21.00 mandag kveld fikk Eikenes beskjed om at de kunne reise hjem igjen.

Den unge jenten hadde fortsatt ikke spist eller drukket da hun tirsdag formiddag ble sendt til Haukeland Universitetssykehus. Over telefon gjentok personalet på Stord sykehus at hun skulle fortsette å faste.

— Jentungen gren og ba om å få mat og drikke. Det var hjerteskjærende. Vi trøstet henne med at hun skulle få spise så snart operasjonen var over, sier Eikenes til bt.no

Måtte få næring

Operasjonslegen på Haukeland ville ikke operere Angelica fordi hun hadde fastet i nesten to døgn, og jenten fikk tilført næring intravenøst.

— Om kvelden ble hun operert. Operasjonslegen sa at intravenøsen var satt feil, og at næringen derfor hadde gått rett i armen til Angelica i stedet for å bli tatt opp i blodet, forteller moren.

Heller ikke etter operasjonen kunne foreldrene gitt datteren sin maten hun stadig ba om .

— Ingen hadde fortalt oss at hun måtte vente til neste dag før hun fikk mat. Det viste seg også at hun kunne ha drukket helt opp til to timer før operasjonen, men det var ikke det vi fikk beskjed om. Jeg har mistet tilliten til hele helsevesenet, sier Eikenes.

Angelica selv har nå fått smilet tilbake.

— Hun husker alt sammen, men har det bra nå, forteller moren.

Beklager

Stord sykehus er en del av Helse Fonna. Helseforetaket har i ettertid ringt til familien og beklaget behandlingen de har fått.

— Helse Fonna vil beklage den opplevelsen Angelica og moren hennes har hatt hos oss. Vi vil nå gå gjennom saken og se på rutinene våre for å unngå lignende svikt i fremtiden, sier kommunikasjonssjef Margareth Langbro i Helse Fonna til Kvinnheringen.