RAGNHILD DAAE GJERTSEN

I dag er mellom 3500 og 4000 soneparkeringskort i omløp. Det er 2803 soneparkeringsplasser i Bergen. I sone 1, som er sentrumskjernen, er det omtrent 230 parkeringsplasser og 500 P-kort, altså mer enn to biler per parkeringsplass.

— Helt sprøtt, synes Maria Skjold, som bor i Strandgaten.

Hun er bilist med P-kort i sone 1, men nå tør hun ikke lenger å ta bilen når hun skal ut.

— Det skjer nesten hver gang jeg kjører ut om kvelden. Når jeg kommer tilbake er det ingen ledige soneparkeringsplasser, og jeg må parkere på en parkometerplass. Så må jeg stå opp før klokken åtte for å flytte bilen. Er det fremdeles fullt, må jeg putte penger på parkometeret og vente til det blir en ledig parkeringsplass, sier den frustrerte 74-åringen.

Redd for bot

Frykten for å ta ut bilen knytter seg til en episode for noen uker siden.

— Jeg kom sent hjem og fant ingen soneparkeringsplass. Jeg parkerte og tenkte å flytte bilen før klokken åtte, men jeg forsov meg, forteller pensjonisten.

Da hun våknet kastet hun på seg klærne og løp ut, dessverre noen minutter for sent. Parkeringsboten var utstedt klokken 08.32.

— Jeg har sendt brev, men fått beskjed om at klagen er avvist, sier Skjold.

I går gikk fristen ut, og enken måtte betale boten på 300 kroner. Etter denne episoden har hun ikke våget å flytte på bilen.

— Jeg må ta buss, sier hun.

Betaler dobbelt

Maria Skjold mener at systemet er forferdelig tungvint. Mangelen på parkeringsplasser gjør at hun og andre i hennes situasjon må betale dobbelt for parkering.

— Jeg er fryktelig lei av dette her. Det er urettferdig, synes hun.

Hun betaler 780 kroner i halvåret for P-kortet. Pensjonisten har hatt soneparkeringskort siden 1980-tallet, og hun har merket at problemene er blitt større med årene.

— Det er kommet mange flere leiligheter her ute, og de som flytter inn har jo også bil, kommenterer 74-åringen.

Hun har ved flere anledninger vært i kontakt med parkeringsselskapet, og de sier at de opplyser kunder med P-kort om at det av og til kan være vanskelig å finne parkeringsplasser.

— Det har jeg aldri fått beskjed om, sier Skjold.

STÅR STILLE: Maria Skjold tør ikke å flytte bilen når hun endelig har funnet en parkeringsplass i sone 1. - Jeg må ta buss, sier hun. <br/>Foto: HELGE SUNDE