Det var en ansatt i laksevågfirmaet Actum og en befal fra Haakonsvern som endte på Haukeland Universitetssykehus etter gassutviklingen i ubåten Uthaug.

De to var i arbeid med å fjerne muggsopp fra ubåten. Stoffet som ble brukt var Maxox — PF, som inneholder Organisk peroksid, Propylenglykol og Hydrogenperoksid. Stoffet ble regnet som ufarlig.

Den sivile personen mistet bevisstheten først. Den andre fikk slått alarm slik at brannmannskaper fra Haakonsvern kunne rykke ut med fem mann.

— Da vi kom til stedet, satt den ene og holdt den andre. Så bikket også den andre over, forteller brannmester på Haakonsvern, Tor Ellingsen. De to skadde ble løftet opp med en helikoptersele.

— Hvor viktig var det at de fikk gitt beskjed så raskt?

— Det er helt åpenbart viktig at vi fikk dem ut av den atmosfæren. Pasienten var bevisstløs da vi kom til stedet, sier Ellingsen.

BT får opplyst at muggsopp er blitt et stort problem i ubåtene. Flere av de ansatte på ubåtene skal ha slitt med halsinfeksjon den siste tiden på grunn av rå luft. Hele Uthaug skulle derfor smøres inn med Maxox innvendig. Stoffet skulle stå på et døgn, før ubåten ble luftet ut.

Da BT kom til ulykkesstedet i 20.30-tiden i går kveld, var det fortsatt usikkert om det var flere enn to personer inne i ubåten. Den ble derfor gjennomsøkt av røykdykkere fra Brannvesenet i Bergen.

Sykehuset nektet først å ta de skadde inn på grunn av usikkerhet omkring hvilke stoffer de hadde fått i seg. Begrunnelsen var smittefare.

Diagnosen på de to som besvimte under arbeid med å fjerne muggsopp i ubåten Uthaug på Haakonsvern fredag kveld, er kullosforgiftning.

Det får bt.no opplyst ved Haukeland Universitetssykehus. Tilstanden deres blir betegnet som alvorlig, men stabil. Begge blir intensivbehandlet.

GJENNOMSØKTE UTHAUG: Røykdykkere fra Bergen Brannvesen gjennomsøkte ubåten Uthaug på jakt etter flere personer.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ