I januar i år kuttet Nera 20 arbeidsplasser da produksjonen av antenner og mekaniske filtre ble overlatt til det nyetablert selskapet Arta, bemannet av de samme som hadde gjort jobben hos Nera.

I 2005 mistet 105 ansatte i antenneproduksjonen jobben. Etter kuttene var staben på Kokstad redusert med rundt 500 personer. I stedet for å produsere selv, bestemte Nera høsten 2004 seg for at mye av produksjonen skulle overlates til underleverandører. Outsourcing heter slikt på forretningsspråket.

Leder Kjell Sørensen i Fellesforbundet var svært kritisk til outsourcingen i et intervju med Bergens Tidende like før jul 2004.

— Jeg er redd for at Nera er i ferd med å gå ad undas. Ledelsen kaster på dør fast ansatte med fortrinn til arbeid og erstatter dem med innleide. Slik jeg ser det har ledelsen på Nera tviholdt på gjennomføring av en outsourcingsplan som ikke holder mål, sa Sørensen til BT.

Den største nedbemanningen kom i årene etter at IT-boblen sprakk i 2000 og frem til 2004. Nera hadde en solid oppgang da telekom-markedet gikk som det suste 2000. Aksjekursen gikk opp fra under tjue kroner til over 60 kroner. Etter at markedet falt sammen gikk kursen ned i under ti kroner - og antall ansatte ned fra 1200 med leiehjelp til 600 ansatte på Kokstad.

Da elektronikkselskapet Eltek slo seg sammen med Nera i august i år ble det lovet at ingen ansatte skulle miste jobben på grunn av sammenslåingen. Det løftet stilte fusjonsekspert Christine Meyer ved Norges Handelshøyskole seg tvilende til.

Hun er usikker på om kuttene nå kommer som en følge av den ferske sammenslåingen med Eltek, men mener ledelsen kan få vansker med å overbevise om noe annet.

— Men viss dette er det som skal til for å få lønnsomheten opp i Nera igjen så er dette riktig. Det er bedre å være føre var og få en god bedrift som er i stand til å overleve, enn å drive seigpining, sier Meyer.