Krister Hoaas

Eirik Damsgaard

Dommen er å anse som meget streng etter gjeldende rettspraksis og faktisk et halvt år lenger enn aktors påstand på 1 ½ år. 30-åringen ble i tillegg dømt til å betale 200.000 i oppreisnings-erstatning til Marthe Hestetræet og ytterligere 40.000 til Roy Hestetræet som ble skadet i samme ulykke. Han ble også fradømt førerkortet i fem år. 30-åringen tok betenkningstid da dommen ble forkynt i Midthordland tingrett i dag.

Mannens forsvarer, Jon Håkon Hegdahl, er overasket over dommen og karakteriserer den som «meget streng».

Aktor, Bjarte Aarlie, på sin side er ikke overrasket. Han konstaterer at retten har lagt seg på et høyere nivå enn påstanden, men sier til bt.no at han i samtaler med statsadvokaten var i tvil om de skulle legge ned påstand på 1 ½ eller to års fengsel.

— Det han har gjort er så graverende at jeg ikke finner noen formildende omstendigheter, selv ikke det at han er tidligere ustraffet, sa aktor Bjarte Aarlie i retten onsdag i forrige uke.

Ulykken inntraff natt til 14. juni i fjor. Marthe og noen venner var på vei hjem fra eksamensfest helt nord på Askøy da de kom forbi en som hadde kjørt i fylla og krasjet bilen in inn i betongautovernet langs veien ved Mjølkevikvarden. Etter hvert kom det mange ungdommer og biler til stedet.

Marthe sto rett bak politibilen sammen med en slektning da 30-årinen kom kjørende. Han braste rett inn i Marthe Hestetræet som ble slengt i panseret på bilen, deretter i frontruten før hun ble kastet om lag ti meter frem og landet på fortauet.

Over to timer etter ulykken ble bilførerens promille målt til 2,43. Underrettsaken vedgikk han at han hadde drukket minst en halv flaske vodka den kvelden. Han hevdet at han ikke husket noe fra den tragiske ulykken, men erkjente straffskyld på samtlige fem punkter i tiltalen.

— Det er tilfeldig, et lykketreff, at det ikke gikk langt verre der ute i juni i fjor. Det sto rundt ti ungdommer i veibanen. At ikke flere ble skadet er utrolig, sa aktor Aarlie i retten.

Men for Marthe var det definitivt ikke noe lykketreff. Hun ble påført store hodeskader og ble liggende på Haukeland universitetssykehus til januar.

Marthe er ennå ikke våken. Hennes tilstand beskrives som "oppvåkningstilstand fra koma". Nå pleies hun hjemme av foreldrene som begge har vært i permisjon fra sine jobber siden ulykken.

— Vi bestemte oss fra første stund at vi ikke skulle ofre tid på gjerningsmannen. Han har det sikkert ikke bra, men det er klart at vi gjør oss noen tanker, sa Martes far, Norvald Hestetræet, til TVHordaland da rettsaken startet tirsdag i forrige uke.

— Kanskje ville den beste straffen for ham ha vært å sitte ved siden av oss i hele denne perioden og fått se hvordan vi har hatt det,

<b>HARDT SKADD:</b> I dag ble fyllekjøreren som lenket Marthe Hestetræet (17) til rullestol og seng, dømt til to års ubetinget fengsel.
Privat