Den tragiske ulykken rammet bygden Kolbeinsvik i Austevoll med full tyngde i går ettermiddag. Jentens foreldre var i gymnastikksalen på Kolbeinsvik skule for å organisere sin egen bryllupsfest i helgen, da toåringen plutselig fikk en dør over seg.

Klemt mot gulvet

Det tunge dørbladet stod lent inntil en vegg. Da døren falt over jenten, ble hun klemt mot gulvet og påført store hodeskader.

Helsepersonell kom raskt til stedet, men maktet ikke å redde livet hennes.

— Vi vet foreløpig ikke hvorfor døren falt over jenten. Dette er en stor tragedie, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt.

Lensmann Per Nordstrand i Austevoll deltok direkte i forsøkene på å gjenopplive jenten. Han var i går sterkt preget av ulykken, og ønsket ikke å la seg intervjue. Både Nordstrand og ordføreren i Austevoll, Helge Andre Njåstad, bor i Kolbeinsvik.

— Alle i bygden har fått en kraftig støkk. Austevoll er ikke større enn at hele samfunnet blir preget av en slik tragedie. Vi vil gjøre det som trengs for å støtte familien som er rammet, sier Njåstad.

Kommunens kriseteam, som blant andre består av prest, kommunelege, helsesøster og lensmann, var i går i beredskap.

— De er klare til å bistå der det måtte være behov, sier Njåstad.

- Fikk raskt hjelp

Luftambulansen i Bergen ble varslet om ulykken klokken 16.20. Da de landet ved skolen et kvarter senere, var kommunelegen og en ambulanse allerede på stedet.

— I tillegg var en sykepleier på plass før ambulansen kom frem. Det er mitt inntrykk at jenten fikk hjelp så fort det lot seg gjøre. Det som kunne gjøres for henne, ble gjort, sier lege Geir Sunde i Luftambulansen.

Like etter at legehelikopteret lettet, oppstod det en misforståelse mellom mannskapet og AMK-sentralen om hvorvidt helikopteret skulle til Austevoll eller Austrheim.

Men forvirringen om kartreferansen forsinket ikke helikopteret, opplyser Sunde.

— Det ble en misforståelse om posisjonen, men vi tapte ikke tid på det, sier han.

Legene kjempet for livet til den lille jenten, men måtte ved 17.50-tiden gi opp forsøkene på gjenoppliving.

De ansatte ved Kolbeinsvik skule møttes i går til samtale om tragedien som har rammet lokalsamfunnet. Rektoren ved skolen ønsket ikke å la seg intervjue av BT.

KUNNE IKKE REDDES: Den to år gamle jenten var med foreldrene i gymnastikksalen på skolen da ulykken skjedde. Forsøkene på gjenoppliving lyktes ikke, og jenten døde av skadene.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN