Epona i Sædalen er den nyeste i rekken av rideskoler som må vike plass etter kommunens reguleringsplan.

— Vi har vært her fem år, og har hele tiden visst det var midlertidig, sier Elisabeth Strømmen, instruktør og daglig leder for Epona Rideklubb.

De falleferdige bygningene var før en del av Roligheten ridesenter, som la ned driften i 2003. Epona Rideklubb ble dannet etter sterkt initiativ fra foreldre og hesteglade barn. Lenge prøvde de å få beholde hestemiljøet på gamle Roligheten gård i Sædalen, men måtte til slutt gi opp. Området er regulert til idrett, men ikke hest.

Fulle kurs

— Det er vanskelig fordi rideskole havner imellom kategoriene idrett og gårdsdrift. Men det er et glemt kapittel. Nå er all vår fokus på Unneland, vi har fått en 40 års kontrakt til å drive ridesenter, og foreldre har jobbet på dugnad i ett og ett halvt år, sier Strømmen, som har merket en økning i antall barn som vil ri.

— Mange blir stående lenge på venteliste, spesielt nybegynnere. Jeg skjønner at mange foreldre kan bli frustrerte, sier hun og forklarer

— Om lørdagene har vi løstimer. Fra fredag klokken 10 kan folk ringe og booke, ofte er det fult klokken ti over ti, sier hun.

Epona har 15 hester og ponnier, det er fire ridekurs alle hverdager. Ledig plass blir det bare hvis noen slutter.

- Politikere ser ikke verdien

Hege Røed, administrerende leder for Bergen Rideklubb, synes det er fortvilende å ikke kunne gi et tilbud til alle som har lyst å lære og ri.

På Sletten ridesenter, der Røed jobber som instruktør, er det om lag ett til to års venteliste for nybegynnere.

— For dem som har lært det grunnleggende er det ikke så gale, de må vente mellom seks måneder til ett år, forteller hun.

Rideskolen starter nye kurs to ganger årlig. Det gir rom for 50 nye elever, likevel vokser ventelistene. Røed mener det burde vært flere rideskoler i Bergensområdet.

— Riding er en fantastisk idrett for barn og unge. Jeg ønsker politikerne kunne være mer på banen og se verdien av det arbeidet vi gjør, sier hun, og viser til det store miljøet som eksisterer rundt rideklubben.

350 elever fra nybegynner til viderekomne rir de 23 skoleeide ponniene og hestene hver uke, i tillegg er det stall med 60 privathester.

— Vi driver senteret med god hjelp og masse dugnadsinnsats. Foreldrene ser virkelig verdien av at barna kan holde på med en aktivitet som dette, sier Røed.

Mister interessen i kø

BT har vært i kontakt med de to andre rideskolene i Bergen, Alvøen og Sætregården. Også disse melder om hesteinteresserte nybegynnere i kø.

— Jeg tror vi har nærmere 100 som har meldt sin interesse hos oss, det er mye jenter i alderen 8 til 17, sier Robert Berentsen, forvalter ved Sætregården.

Han synes det er synd, og tror mange kan miste interessen av å stå på venteliste.

— Riding blir kanskje sett på som gammeldags. Organisert idrett får mye oppmerksomhet, men det er mange som ikke finner seg til rette med ballidrett, sier han.

Terje Vik, formann i Alvøen Rideklubb er enig. Han kunne gjerne tenkt seg å drive større, men det er for dyrt.

— Vi vil at riding og hester skal være tilgjengelig for flere, men vi er bare et lite idrettslag, sier Vik

Rune Sævig