Bla i bilder øverst i saken

Det lukter tjære og salt sjø. Gamle, nedlagte bygninger og kaianlegg er fylt med et yrende liv. I Strusshamn blomstrer kystkulturen.

— Se, jeg har fått hai, kommer det ivrig fra en liten gutt like ved kaien. Flere av de yngre barna står ivrig over et kar med vann, som er fyllt med fisk, krabbe, tang og annet fra sjøen.

— Dette er først og fremst et familiearrangement, sier Trond Nesmann Berntsen, daglig leder for kulturhuset «Sjoddien» og primus motor for arrangementet.

BURSDAG: Skipper Jet Sluik ombord på familiens seilskute «Tecla» er fornøyd med regattaen. Onsdag kveld nyter hun stemningen i ventehavnen.
Paul Sigve Amundsen

Her kan ungene lære seg båtmannsknop og pålestikk, bygge strikkbåter eller bare nyte synet av alle båtene.— Dagarrangementet er gratis, og her har kystlag, museumslag, Kulturlogen og andre gått sammen om å tilby ulike familieaktiviteter, konserter og god mat og drikke til både mannskap og til besøkende, sier Berntsen.

FLERE BILDER: Skutene er på vei inn

For barna

Seilskuten Tecla fra Nederland klapper til kai. Det er onsdag ettermiddag, og her skal de ligge siste kvelden før de inntar den store seilskutefesten i Bergen.

Griller er satt ut på Holmen og kystlaget låner ut både kanoer og robåter. Tvillingene Marthe og Jenny Nyheim (9) har sett de flotte skutene og andre båter fra sjøsiden.

— Det var litt skummelt og litt gøy, forteller de i kor.

Mannskapet fra en av skutene som ankom allerede tirsdag kveld, er fraktet med buss fra Strusshamn til Herdla museum. Der får de omvisning i torpedobatteriet og på flymuseet.

Kveldene byr på konserter med Askøybandet «Going to Philly», «Kilkenny Beerbellies», «Nations of the soul», «Lena og Maren», og noen smakebiter fra mannskapenes repertoar har det også blitt.

Trangt om plassen

«Havnesjefen» Atle Grindheim vurderer fortløpende om det er plass i vågen til alle som vil inn. Fire seilskuter er kommet, fire store er ventet i løpet av kvelden. I tillegg strømmer det på med fritidsbåter som måtte flytte bra Bergen for å gjøre klart for skipene som deltar i Tall Ships Races 2014. I ventehavnen på Askøy tar de igjen i hjerterom, det de mangler i kaiplass.

— Her skal alle få plass. De får beskjed om at de må være behjelpelig og flytte seg hvis vi må lage plass til de store når de kommer. Lystbåtene pleier helst å ligge i ett døgn. Nå er det flere som vil ligge lenger, men det skal gå bra, sier han.

Har seiling i blodet

Kaptein Jet Sluik om bord på «Tecla» har seilt og bodd på båt i hele sitt liv. Et unntak var årene da hun tok utdanningen.

— Jeg har prøvd å bo i land også under utdanningen, men jeg har det i blodet, sier den sjarmerende damen med et skjevt smil.

Den unge skipperen fyller 31 år denne kvelden. Hun har hatt sine første uker som kaptein på skuten etter endt skipperutdanning. «Tecla» er familiedrevet og har nylig vært på en 18 måneder lang jordomseiling. Broren, moren og faren er også med, kapteinsjobben tar de på skift. Nå er det Tall Ships Races 2014 som gjelder. Med seg har hun 7 lærlinger og 3-4 faste mannskaper.

-Vi har nettopp vært i Skudeneshavn. Da vi kom ut etter middagen i 1830-tiden var det folketomt. De stengte alt klokken 18, sier hun.

I Strusshamn er det rene sørlandsidyllen. Små hvite hus, gamle fabrikkbygninger og en havn som stadig blir fylt med båter.

— Vi stoppet i Strusshamn også i 2008. Det er et nydelig sted og stemningen er god. Og så er det ikke så langt å seile torsdag morgen. Vi har fått beskjed om å være på plass til klokken 12, sier Sluik.

Lokale krefter

— Det er kjempefint her. Og så er det bra at de tar i bruk de gamle bygningene, mener et ungt par som sitter i en kano og spiser is.

De synes det er bra at mindre steder også får ta del i festlighetene, ikke bare de større byene. Og dugnadsånden lever i beste velgående.

— Vi har styrt ferien rundt dette, sier Jan-Atle Wikum og Anne Kjerst Haugen.

De hjelper sønnen som har åpnet restauranten for anledningen. Sondre Emil Haugen Wikum (21) inviterer til festmiddag midt i ferien og fars malerier pryder veggene.

Askøyværingene har laget et tett program fra tidlig til sent, med kafe og salgsboder av ulikt slag, konserter og underholdning, shantysang og kunstverksted.

Munter barnesang fyller en del av det store Fargeriet i den nedlagte tekstilfabrikken som engang lå her. Fabrikkhallen, som nylig har fått nytt tak, kan by på flotte ullgensere fra villsau, vakre vevde tepper og trykte saueskinn. Kreativiteten og strikkegleden blomstrer hos den pensjonerte læreren, Svanhild Tofting, nå når hun ikke lenger har elever som må få alt fokus. Knivmakeren Claus Almås sine vakre arbeider ligger i neste bod. Barneklær og brukskunst er like om hjørnet.

— Strusshamn er egentlig et gammelt kirkested og var tidligere karantenehavn for Bergen, forteller Berntsen.

— Du må få vann, du, Pangisen, sier Gunn Elisabeth Nord til hunden «Pang», som ser mildt sagt varm ut i den svarte pelsen. Hun balanserer en kake opp trappene til kaien, mens Petter Nord legger til båten.

— Dette er helt fantastisk. Jeg har aldri opplevd at det har vært så fint her ute. Vi skal i hageselskap, men kommer sikkert til å ta en tur innom her også. Og når folkefesten i Bergen starter, så tar vi oss nok en tur der også, sier Gunn Elisabeth Nord.

KREATIVE: Svanhild Tofting og mannen Halvor Rostrup selger egen produksjon ullvarer fra villsau på Lygra.
Paul Sigve Amundsen