– Vi kom hit til Bergen søndag kveld klokken 23. Mandag har vi skiftet ut mesteparten av mannskapet, forteller chief officer Magda Noworolska ved den polske seilskuten Pogoria.

Sammen med Gdania, også den fra Polen, var Pogoria det første seilskipet i Tall Ship-konkurransen til å ankomme Bergen.

De to skutene ligger på Statsraad Lehmkuhl sin vante plass på Bradbenken, og har et mannskap på henholdsvis 15 og 50 stykker.

Storinnrykk på fredag Mesteparten av seilskutene som deltar i The Tall Ships' Races 2008 er ventet fra Måløy til Bergen først til helgen.

– Storinnrykket er på fredag. Da kommer de mest profilerte båtene, sier pressekontakt Ola Henning Målsnes i Tall Ships' Races Bergen.

Bergens egen deltaker, Statsraad Lehmkuhl, er imidlertid ventet allerede onsdag.

– Møter folk fra hele verden

Etappen mellom Måløy og Bergen er en ren sjarmøretappe – såkalt «cruise in company» – og er ikke en del av konkurransen.

Etter å ha skiftet ut mesteparten av mannskapet på 50 om bord, drar Pogoria i morgen nordover igjen for å møte de andre skipene på vei til Bergen.

Noworolska har seilt med den 49 meter lange Pogoria i seks år, og stortrives i Tall Ship-fellesskapet.

– Det er fantastisk. Du møter folk fra hele verden. Av og til kan man også få seile med de andre skipene, sier Noworolska.

Imponert over fjordene

Ifølge Noworolska har det vært en stigning i programmet fra båtene startet konkurransen i Liverpool.

– I Liverpool var det svært mye folk og veldig trangt. Det var ikke så godt organisert, men i Måløy var det langt bedre.

Etter at Pogoria ankom Måløy, rakk de å legge ut på en liten sightseeingrunde.

– Vi så Geirangerfjorden. Det var strålende, helt utrolig vakkert, sier Noworolska.

Møysommelige forberedelser

Etter at seilskutene nå har forlatt Måløy, forbereder Bergen seg på folkefest.

– Vi sørger for at vi har alt klart til skipene kommer. I tillegg forbereder vi det som publikum skal oppleve og gjør klar boder og får på plass fasiliteter, sier pressekontakt Ola Henning Målsnes.

Gleder du deg til Tall Ships' Races? Si din mening i kommentarfeltet under!

Magda Noworolska på den polske seilskuten Pogoria storkoste seg i Måløy. Nå gleder hun seg til å tilbringe helgen i Bergen. FOTO: FRODE BUANES
De to polske skipene Pogoria og Gdania ligger side om side på Statsraad Lehmkuhls faste plass. FOTO: FRODE BUANES