IFØ Sanitær har produsert Kari Trolands dusjdør. De har også produsert et dusjkabinett som, ifølge VG, eksploderte i desember 2003.

— Vi ser veldig alvorlig på denne episoden. Barn var involvert, og det er ille at sånt skjer, sier direktør i IFØ Sanitær Knut Strand Jacobsen.

Årsaken til at dusjdørene granulerer, det vil si at glasset løser seg opp til småbiter, er ifølge Strand Jacobsen spenninger i glasset. Disse er forårsaket av ytre skade.

20 av 16.000 er ødelagt

— I løpet av det siste året har vi fått melding om vel tjue dusjkabinett som har granulert. Noen er blitt ødelagt under transport, andre under montering, sier Strand Jacobsen. Han understreker likevel at produktene er helt sikre.

— Vi leverer 16.000 dusjer hvert år. Denne kvinnen hadde en litt eldre modell. Nå har vi en annen med metallprofiler oppe og nede som gjør at døren ikke får skader dersom man setter den på flislagt gulv i forbindelse med montering, sier Strand Jacobsen.

— Disse dørene er av glass. Og de må brukes som nettopp en gjenstand av glass. Det tror jeg ikke alle alltid tenker på, sier Strand Jacobsen.

Han sier det er materialet i seg selv som er sårbart, ikke produktene fra den enkelte produsenten.

Vil se nærmere på saken

— Vi har fått noen meldinger om dusjer som eksploderer og blir småbiter, sier Anne-Wenche Eriksen, rådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

En av meldingene gjelder en italiensk produsent, mens en annen gjelder et produkt fra IFØ Sanitær.

— Et enkelttilfelle kan skyldes et uhell. Men nå er det begynt å bli såpass mange meldinger at vi kanskje burde se mer på dette, sier Eriksen.

— Det er et lite tall dusjdører som eksploderer sammenliknet med hvor mange dører som finnes, men dette skal ikke skje, legger hun til.

Janne Pedersen, rådgiver i Forbrukerrådet, sier hun ikke tidligere har hørt om dusjkabinett som eksploderer.

— Men dersom det er flere tilfeller der dusjkabinett har eksplodert, er det interessant, sier Pedersen.