• Jeg kan stå på hodet! - Jeg kan kjegle! - Kan du stå på én hånd? Spørsmålene haglet over Pippi Langstrømpe da hun besøkte Vognstølen barnehage i går.

GURO ISTAD

Selveste Pippilotta Rullgardina Viktualia Krusmynte Efraimsdatter Langstrømpe, verdens sterkeste, også kalt Pippi enkelt og greit, er på besøk i Vognstølen barnehage, avdeling Solsikken.

Det er Ann Linnea Hole (5 ½) sin fortjeneste. Ene og alene. Hun er nemlig vinner av Den Nationale Scenes tegnekonkurranse, hvor en del av premien er et besøk av den rare jenten med fargerike klær og altfor lange sko.

— Jeg tegnet Pippi, forteller Ann Linnea stille gjennom rop og latter fra de andre barna.

— Med gul kjole og sånne røde fletter, får vi vite.

Men best liker hun egentlig å tegne hus og prinsesser. Ann Linnea er selv en prinsesse, men om Pippi er det, er hun ikke helt sikker på.

— Jo da, sjørøverprinsesse, opplyser Pippi (i Reny Marie Gaassand Folgerøs skikkelse) eksklusivt til Ann Linnea når de andre barna er vekk.

Og tenk, de to jentene er nesten jevngamle. Ann Linnea er 5 ½.

— Da er jeg litt eldre. Jeg er 7 ½, røper Pippi.

Kunster og krumspring

Ungene på Solsikken er taletrengte og tilropene er mange. Pippi må vise mange kunster, som å stå på hendene. Hun prøver seg på å stå oppå hendene sine, men forsøket er ikke godkjent.

— Neeeeeeeeeeeeeeeeeeiiii!

— Okay da. En og to og tre.

Opp på hendene, intet mindre er godt nok. Men det er ikke bare Pippi som kan kunster, må vite.

— Jeg kan stå på hodet, sier Eir Petursdottir, og viser en imponerende hodekontroll. Mer overbevisende enn Pippi, faktisk. Det utløser et ras av sirkustriks.

— Jeg kan kjegle.

— Jeg kan også kjegle.

Øynene går i kryss på halve barnehagen. Flere står på hodet, én stuper kråke, en annen tar baklengs (!) armhevinger.

— Pippi, kan du stå på én hånd?

— Jeg kan det meste, svarer hovedpersonen eplekjekt, og støtter seg til gulvet med én hånd, vel å merke med begge føttene trygt plantet på jorden. Deretter går Pippi opp i diagonal med én hånd og én fot i gulvet.

— Nei, no e du tøys, irettesetter en jente.

Bare én Pippi Langstrømpe

Med seg i vesken har Pippi gullpenger med sjokolade inni, som barnehagebarna får smake på.

— Skal ikke du ha sjokolade? spør en jente, men Pippi har allerede spist før hun kom.

— Jeg vet at det er du som har spist mer enn alle andre, påstår Maria Væle med klar adresse til ustyrlige Pippi. Maria og flere av de andre jentene har pyntet seg med fregner i ansiktet og fletter med strenger i, for å ligne mest mulig på helten.

— Er det to av deg, Pippi? vil en jente vite.

— Nei, det er bare én Pippi, svarer Pippi overbevisende, men ikke overbevisende nok.

— Nei da, det er hundre av deg!

— Jeg har fem filmer om deg! Pippi tryller vekk tommeltotten sin, og så på plass igjen. Mange kunster senere er det på tide å sette seg på hesten Lilla Gubben og ri tilbake til Villa Villekulla. Men først skal alle sammen synge Pippi-sangen igjen, slik de gjorde da verdens sterkeste kom på besøk.

«Her kommer Pippi Langstrømpe tjolahopp, tjolahei, tjolahoppsasa,» synger ungene begeistret, før det er endelig farvel.

— Hade Pippi! Hade Pippi! Hade Pippi! Hade Pippi!

VILL BEGEISTRING: Det vakte vill begeistring hos ungene på avdeling Solsikken i Vognstølen barnehage, da selveste Pippi (Reny Marie Gaasand Folgerø) kom på besøk.<p/>FOTO: FRED IVAR U. KLEMETSEN