Styreleder og hovedeier Erlend Innset i Notar Eiendom Bergen la i ettermiddag frem dokumentasjon for bt.no, som viser at Christer Vikebø ikke har tjent penger på det omtalte boligsalget.

I april 2002 undertegnet Vikebø en kontrakt om kjøp av en leilighet i Ra-dialen Terrasse for 1,71 millioner kroner. Leiligheten ble aldri overtatt, men i stedet levert tilbake. Den ble solgt på nytt fra NCC Bolig for samme beløp i mai 2005.

Ifølge Innset ønsket Vikebø å bo i leiligheten, men ombestemte seg og leverte den tilbake.

Informasjonsansvarlig Eivind Rodem i Notar sier Vikebø ikke har vært involvert i noe ulovlig.

Turbulent start

Vikebø blir daglig leder for det nye Notar-selskapet som er dannet i kjølvannet av meklerskandalen. Hans første jobb blir å bøte på skadene etter avsløringen om triksing ved boligsalg.

Det var Grete Viken Larsen ved Radialen Terrasse som fant dokumentasjon på at Christer Vikebø kjøpte den aktuelle leiligheten.

— Christer Vikebø har jeg funnet som eier av en leilighet i sameiet, fra juni/juli i 2003, sier Viken Larsen til NRK.

Hun sier at styret nå er i gang med å undersøke forholdene rundt boligsalget.

— Jeg reagerer helt spontant på at Christer Vikebø skal få lov å gjenreise tilliten i det nye Notar. Dette er jo helt bak mål, sier styrelederen i Radialen Terrasse til NRK.

- Ikke ferdige Notar-medarbeidere som har gjort seg skyldig i ulovligheter, kan ikke føle seg trygge selv om Notar startet igjen i Bergen onsdag – dagen etter at to av kontorene mistet bevillingen.

– Vi er ikke ferdige med denne saken. Vi vil vurdere oppfølging av enkeltpersoner og politianmeldelse kan bli aktuelt, sier spesialrådgiver i Kredittilsynet, Anne-Kari Tuv, til NTB.

Hun slår fast at det ikke er slik at Notar bare har fått en ny bevilling og starter med de samme personene som har ansvaret for de ulovlige forholdene som er avdekket.

– Det er et nytt foretak, ny ledelse og nye eiere. Bare lokalene er de samme. Når det gjelder de ansatte, har ikke vi noen mulighet til å styre dette. Vi hadde ikke mulighet til å nekte bevilling til de nye søkerne, sier hun.

To år tilbake

Hos Notar får NTB opplyst at de kritikkverdige forholdene skriver seg fra mer enn to år tilbake i tiden.

– Ingen av dem som var involvert arbeider i Notar lenger, sier informasjonsansvarlig Eivind Rodem.

– Det kan jeg verken benekte eller bekrefte, sier Tuv i Kredittilsynet. Hun bekrefter derimot at Kredittilsynet vurderer rollen til enkeltpersoner i tilknytning til de kritikkverdige forholdene. Det kan bli aktuelt med politianmeldelse hvis tilsynet kommer til at det er gjort noe straffbart.

Politiinspektør Gunnar Fløystad ved Hordaland politidistrikt sier til NTB at politiet ikke på eget initiativ vil starte etterforskning.

– Vi vil avvente hva Kredittilsynet kommer frem til, det er de som har best kompetanse til å vurdere dette, sier han.

JAN M. LILLEBØ