• Sosial dumping er blitt verre på norske arbeidsplasser etter finanskrisen. Arbeidstilsynet har i år avdekket latviske arbeidere som tjente 14 kroner timen i Bergen.

Det sier inspektør Vigleik Juvik som har drevet byggeplasskontroller i ti år.

Det var i februar i år at Arbeidstilsynet under en kontroll i Rosenbergsgaten i Bergen møtte latviske arbeidere som fortalte at de tjente 2300 kroner måneden.

— Basert på 40 timers uke, gir det en timebetaling på drøye 14 kroner, sier Juvik.

Like etterpå gikk selskapet som var deres formelle arbeidsgiver konkurs.

Det er imidlertid blitt stadig verre å dokumentere den sosiale dumpingen og ulovlighetene. Det henger sammen med at mange arbeidsgivere offisielt betaler ut tarifflønn, men krever pengene tilbake igjen gjennom det Juvik kaller payback-avtaler i hjemlandet. På den måten blir utenlandske bygningsarbeidere sittende igjen med bare en brøkdel av den minstelønn på 133,50 kroner pr. time som de har krav på i Norge.

Les også:

Arbeider på Årstad uten papirer

Hopper ut vinduer

I stedet for å betale sine arbeidere som er bosatt i andre land ekstra for diett, losji og hjemreiser, krever de tilbakebetalt store beløp med den samme begrunnelsen. Nettoinntekten blir derfor svært lav, samtidig som bo— og leveforholdene er elendig for dem som utsettes for slik ulovligheter.

  • Når man heller ikke kan verken norsk eller engelsk og har minimalt med papirer å vise til, blir disse arbeiderne svært sårbare og isolerte her i Norge, sier Juvik.

Han opplever at de som står bak sosial dumping utvikler stadig nye metoder for å prøve å unngå å bli avslørt under byggeplasskontroller.

  • Mange virker instruert til å si 133,50 kroner timen, med en gang vi spør hva de tjener. Når vi dukker opp ser vi også at nesten alle tar mobilen opp av lommen og ringer samtidig.

Juvik opplever også arbeidere som er mindre instruert, men bare fulle av frykt.

  • De hopper ut av vinduer eller stikker ut bakdøren når vi kommer, sier han.

**Les også:

— Skal være i orden om en måned**

Svart arbeid følger med

Sosial dumping ble for alvor et problem da de nye øst-europeiske EU-landene ble en del av vårt felles arbeidsmarked.

— Og driver man først sosial dumping, betaler man gjerne ikke de skatter og avgifter man skal heller, sier Hild Sande Røkke, som er fungerende underdirektør i Skatt Vest.

Derfor har Arbeidstilsynet sammen med Skatt Vest og kemneren i Bergen gjennomført felles byggeplasskontroller de siste årene. Deres erfaringer er at sosial dumping og svart arbeid svært ofte henger sammen.

  • I markedet for rehabilitering og ombygging av eiendommer har det vært raske penger å tjene for mange. Ikke alle byggherrer og entreprenører er like flink å registrere sine selskaper og arbeidstakere. Og da mangler det gjerne skattetrekk, arbeidsgiveravgift og momsinnbetaling også, sier Hild Sande Røkke.

Byggherrer som administrerer oppussingsprosjekter er momspliktig også for tjenestene de utfører selv, hvis formålet er salg eller utleie som ikke er avgiftspliktig, understreker Sande Røkke.

**Les også:

Fysikeren som ble investor**

Odd E. Nerbø
Odd E. Nerbø