ANNE MYKLEBUST ODLAND

— Jeg prøver å forbedre livet mitt, men det er ikke så oppmuntrende med standarden her, sier hybelboer og rusmiddelbruker Kenneth Lavik (27).

Bergens Tidende fikk i går komme inn i hybelhuset i Kjellersmauet 1, for å ta en titt på hva de åtte narkomane leietakerne får for 350 kroner døgnet.

— For en hundrelapp ekstra kunne vi fått et hotellrom med oppredd seng. Dette her er ikke noe å bo i for noen. Huset er et oppsamlingssted for sånne som meg, sier Kenneth Lavik.

Han har bodd i huset i to måneder, andre har etter det han vet bodd der i opptil to år.

Bad uten lys og dusj

Ringeklokkene er ute av stand, det lukter muggent i gangen og det ser ut som om eieren har foretatt hjemmesnekrede løsninger for å omgjøre leiligheter til hybler. Hyblene har felles kjøkken og bad på gangen

— Vi har ikke lys på verken toalett eller bad, og dusjen er ødelagt. Derfor er vi åtte som deler felles dusj i etasjen over, sier Kenneth.

Gulvet på badet er brutt opp og ligger som et kaldt murgulv.

-Badet skulle vært reparert for lengst. Vi klager til vaktmesteren som er innom, men det kan ta 14 dager før han får skiftet lyspære. Datteren til eieren vasker gang, bad og kjøkken en gang i uken. Det er for sjelden med tanke på alle menneskene som er innom. Liseth viser seg her kun når det er snakk om penger, sier Kenneth.

Fremmede tar seg inn

Han har mer å fortelle:

— Døren på baksiden av huset ble slått inn for en tid siden. Det tok en uke før eieren spikret igjen døren. Mange fremmede tok seg inn, og det var mye bråk. Jeg vil helst velge hvem som skal slippes inn, sier Kenneth.

Kjøkkenet ser greit ut. Det har to kokeplater og et tomt kjøleskap, men mangler bestikk, servise, kokeutstyr og stekeovn.

— Det nytter ikke å ha mat i kjøleskapet, det blir stjålet før jeg er inne på rommet. Se her, noen har prøvd å bryte opp døra mi, sier Kenneth og forteller at han er blitt frastjålet klær.

Vil ha tilsynsvakt

— Det nytter ikke for eieren å sette inn kjøkkenutstyr, det blir vel stjålet det og. Men jeg synes det burde være bedre sikkerhet her. Eieren burde ha penger nok til å betale en tilsynsvakt. En måneds leieinntekt svarer jo til det andre tjener på et halvt år, sier han.

— Her kan jeg ligge død av overdose i en uke uten at noen finner meg, sier han.

Kenneth er fra Stavanger og hevder at forholdene på hospitsene i Rogalandsbyen er mye bedre enn i Bergen.

— Der er det bedre tilsyn og mye mindre bråk. Her får vi ikke engang vasket klær, sier han.

10.000 i måneden

Sosialkontoret i sentrum betaler 350 kroner døgnet for hyblene. En rask hoderegning tilsier at den private huseieren Odd Sverre Liseth innkasserer i overkant av 10.000 kroner måneden per beboer og en samlet månedsinntekt på ca. 80.000 - bare for hyblene i denne bygården. For syv kvadratmeter i Halvkannesmauet tar 60-åringen fra Søreide rundt 9000 kroner.

Kenneth sier han vet om andre billigere og bedre overnattingssteder i byen alla Bed and Breakfast, men som kommunen ikke er villige til å betale for.

— Jeg forstår det ikke. Jeg må finne hybel selv, men hvis leien er høyere enn 3500 kroner i måneden, vil ikke sosialkontoret betale for det. Men det er tydeligvis greit å betale 350 kroner døgnet for dette. Det går av en annen kasse kanskje. Det er galskap, sier Kenneth.

Da BT fikk kontakt med utleier Odd Sverre Liseth i går, nektet han å svare og la på røret.

MISFORNØYD: Rusmisbruker Kenneth Lavik skal på rehabilitering og gleder seg til å flytte fra hybelhuset i Kjellersmauet der rusmisbrukere leier enkle hybler til skyhøy pris.<p/><small>Foto: Odd Mehus</small>