Utrolig nok ble det plass til alle bilene som sneglet seg oppover flyplassveien til Forsvarets auksjon.

Men de lange køene, som til tider strakte seg nesten helt ned til Lagunen, forårsaket forsinkelser, blant annet for Flybussen. Og ganske sikkert også for biler som skulle nå diverse flyavganger.

På forhånd hadde auksjonsfirmaet Melby & Sønn trykket opp tusen eksemplarer av auksjonslistene. De forsvant som dugg for solen lenge før siste bil hadde passert Telenor-bygget på Kokstad.

Motorfrelste mannfolk

Langs veien inn til fjellhallen sto frosne soldater og pekte alle bilistene på plass. Både parkeringsplasser og gamle flystriper måtte tas i bruk.

Foran selve fjellhallinngangen sto syv Magirus Deutz lastebiler og diverse andre kjøretøyer parkert. Potensielle eiere kikket under karosseriene, nedi motorene og klatret ut og inn av styrehusene langt, langt der oppe.

— For å si det sånn; det e' god bakkeklaring på de, smilte en håpefull ung mann da han hoppet ned fra førersetet.

Magne Frekhaug hadde reist helt fra Måløy for å få med seg auksjonen. Han hadde lyst til å by på et aggregat.

— Det hadde vært kjekt å få strøm i hytten. Men jeg visste ikke at jeg måtte kjøpe flere aggregater på én gang. Så det får bli med tanken og turen, sukket han.

2500 lange undikker

Inne i fjellhallen var det bokstavelig talt tjåka fullt. Godt voksne mannfolk snirklet seg innimellom paller på paller med løkter, ovner, primuser, kasser, klær, verktøy, ski, soveposer, telt, kjettinger, kjøkkenutstyr, stoler og mye, mye mer. De fleste hadde auksjonslister i hendene. Noen få hadde stivt pokerblikk og visste akkurat hva de var på jakt etter. Mens de aller fleste var skuffet. Kjempeskuffet.

De hadde nemlig tatt turen for å kjøpe seg en sag, et par ski eller kanskje to-tre lange undikker. De fant fort ut at det ikke kunne bys på enkeltprodukter. Eneste mulighet var å by på hele paller. Og hvem er vel interessert i 2500 lange undikker, sånn på en gang?

Fikk kjøpt likevel

Likevel var det mange som ble værende. De ruslet rundt og kikket på alt utstyret. Mimret litt fra hine militærdager.

Og enden på visen var at folk likevel fikk kjøpt seg for eksempel den ene soveposen som de hadde ønsket seg:

— Selv om auksjonen kanskje først og fremst var rettet mot oppkjøpere, fikk mange av de fremmøtte likevel kjøpt det de ville ha. Veldig mange handlet nemlig både verktøy og telt med oppkjøperne mens de lastet på bilene sine etter auksjonen, forklarer auksjonsansvarlig, major Jarle Myhre.

Overrumplet

Majoren innrømmer likevel at han ble overrumplet av fremmøteantallet:

— Jeg hadde slett ingen anelse om at innpå fire tusen mennesker skulle finne veien hit. I løpet av noen timer omsatte vi for nesten fire millioner kroner. Jeg har aldri vært med på maken på alle de årene jeg har jobbet i Forsvaret.

— Dersom noen ble skuffet er jeg den første til å beklage dette. Vi hadde ikke annonsert auksjonen på forhånd, her var det jungeltelegrafen som rådet. Derfor hadde jeg regnet med at folk hadde funnet frem til auksjonen via Forsvarets hjemmeside, og der går det tydelig frem at dette var en palleauksjon, sier han.

<b>BØTTEVIS: </b>En palle bokstavelig talt fylt med bøtter og spann.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
<b>STINN BRAKKE: </b>Auksjonarius Bjørn Melby blir liten der han står på en vaklevoren plattform og roper seg hes blant tusenvis av fremmøtte.<p/>
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN