– Jeg skulle likt å sett ansiktet på tyvene da de åpnet sekken og så hva de hadde fått med seg, humrer Torleif Strandenes, etter at han natt til søndag hadde innbrudd i bilen sin.

– Jeg hadde vært en tur på byen. Da jeg kom tilbake til bilen så jeg at det lå glass på bakken, og skjønte at jeg hadde hatt innbrudd, forteller Strandenes.

Bilen, en spesialtilpasset Volkswagen Caravelle, sto parkert ved Bryggen.

Strandenes dro rett til politiet for å anmelde innbruddet, men kunne først ikke se at noe var stjålet.

Unødvendig for tyven

– Først da jeg kom hjem, oppdaget jeg at en sekk var borte. I den lå det bare kateteriseringsutstyr. Jeg har bruk for det, men jeg tviler på at tyvene trenger det, sier Strandenes.

Han hadde tilsvarende utstyr hjemme, og led dermed ingen nød etter tyveriet.

For sin egen del er han mest irritert over at vinduene på bilen må skiftes.

– De har brukt en stein til å knuse ruten. Og den har de kastet så hardt at den har gått tvers gjennom førerhuset og skrapt opp innsiden på vinduet på motsatt side. Deretter har den også truffet frontruten. Så alle vinduene må skiftes, sukker Strandenes.

Strandenes er ikke den eneste som har vært utsatt for mildt sagt merkelige tyverier. Kjenner du til et merkelig tyveri? Tips bt.no!

Venstresko-tyveri

I fjor hadde for eksempel en omreisende skoselger innbrudd i bilen sin. Utbyttet for tyven ble en bag med 25 damesko, til en verdi av flere tusen kroner.

Det var bare ett problem: Alle skoene var venstresko. Dermed kastet tyven hele utbyttet fra seg over et gjerde. Der ble bagen funnet og levert til politiet, som kunne gjenforene skoene med skoselgeren. Tyven var imidlertid søkk vekk.

Meltzers hode

Bare noen dager senere ble hodet til bysten av Frederik Meltzer stjålet fra sokkelen sin ved hos Bergen Næringsråd. Ved tidligere flyttinger har det vært nødvendig med to mann for å bære hodet, så tyvene hadde trolig en stri tørn for å få det med seg ut fra lokalene i sjette etasje.

Dagen etter at tyveriet ble oppdaget, dukket hodet opp igjen. Da lå det pent innpakket i plast foran døren til lensmannen i Fjell og Sund.

Kidnappet isbjørn

I 2001 fikk politiet en uventet gjest i kasjotten: En isbjørn, ikledd lusekofte, med pjuskete pels og brukket arm. To menn hadde brutt seg inn i butikken Berle på Bryggen, og tatt med seg det noe uvanlige kidnappingsofferet.

Men de kom ikke lenger enn til Nikolaikirkealmenningen før den nye kameraten ble for tung å dra på. Der ble den funnet forlatt, og tatt med til politiet. En 27-åring tilsto innbruddet, og saken var oppklart.

Men verre var det at isbjørnen, som hadde fått hard medfart, forsvant igjen. Denne gangen var det forsikringsselskapet som var synderen.

– Kanskje den er i kantinen til If, sa daglig leder Jens Chr. Berle til BT i 2003.

INNBRUDD: Tyvene knuste vinduet i Torleif Strandenes' handikaptilpassede bil, og stjal utstyret han bruker når han skal tisse.
LIV SOLLI OKKENHAUG
SKOTYV: Politiførstebetjent Claus Matiesen med det noe spesielle tyvegodset som forsvant fra en skoselger i fjor.
Ørjan Deisz
HODELØST: Administrerende direktør Helge S. Dyrnes i Bergen Næringsråd var oppgitt da Frederik Meltzers hode forsvant i fjor.
Paul Sigve Amundsen
BORTFØRT: Vaktsjef Osvald Nordvik hos politiet tok godt imot isbjørnen som ble offer for en brutal bortføring i 2001.
BJØRN ERIK LARSEN