MAREN NÆSS OLSEN

Den elleville historien om de tolv passasjerene som bare skulle hjem fra Danmark, men ikke fikk gå i land i Bergen — og måtte bli med MS «Norrøna» tur/retur Island - ble månedens beste tips i mai måned.

Da Heidi Bjørnstad og Bjørn Engevik oppdaget at de var fanget om bord på båten, sammen med Bjørns sønner Christoffer og Joachim, ringte de til BT.

— Det var en frustrerende situasjon. Vi håpet at det ville bli bedre forhold om bord dersom vi tipset avisen, men vi skjønte vel ikke helt hva vi hadde satt i gang, forteller Bjørnstad.

For plutselig hadde både norsk og islandsk presse fått snusen i den utrolige historien, og telefonen begynte å kime.

Havnet midt i nyhetsbildet

— Vi var ikke forberedt på å havne midt i nyhetsbildet. Da alle telefonene kom fra både radio og tv, tenkte vi «Hjelp!», forteller Bjørnstad.

Familien takket nei til å stille opp for de fleste mediene, men lot Bergens Tidende fortelle hele historien.

Det førte til at de tolv ufrivillige islandsfarerne fikk bedre forhold om bord. I utgangspunktet måtte de betale alt selv, men etter at saken ble kjent, fikk de tolv «blindpassasjerene» gratis mat på resten av det ukelange cruiset.

— Alt i alt var det å stå frem i mediene en positiv opplevelse, som vi ler litt av i ettertid, sier Bjørnstad.

De 10.000 tipskronene skal øremerkes til en ny ferie, men det blir ingen båttur denne gangen.

— Vi har faktisk tenkt på å dra tilbake til Island. Men neste gang reiser vi med fly, sier Bjørnstad lattermildt.

Lover bot og bedring

Det kom etter hvert frem at det ikke var første gang passasjerer om bord på MS «Norrøna» har havnet på ufrivillig Islands-tur. Smyril Line har lovet å se nærmere på rutinene om bord.

BT fikk tips om både små og store saker i løpet av mai måned. Ett tips førte til at saken om en tomt eid av en umyndiggjort Askøy-kvinne, som ble solgt på billigsalg til vergens sønn for 125.000 kroner, kom frem i lyset.

Tomten ble solgt uten annonsering, til langt under markedsverdi, og siden innrømmet overformynderiet at det omstridte tomtesalget ikke hadde skjedd helt etter boken.

Dyr veistump

I slutten av måneden satte et tips Bergens Tidende på sporet av en utrolig historie i Fana.

Skipsreder Torunn Økland krevde betaling fra naboene for veistumpen Mynteveien i Fana, som alle har brukt gratis i 50 år. Naboene protesterte heftig, men Torunn Økland står på sitt, og har truet med å saksøke naboene.

Alle disse tipsene, og enda noen til, er blitt honorert med alt fra Flax-lodd til 1000 kroner. Alle innkomne tips konkurrerer om å bli månedens beste. Vinneren får 10.000 kroner.