— Inne i bilen satt tre ungdommer i tyveårene, forteller Arild (12) til Bergens Tidende. De fire skoleelevene oppholdt seg i området ved skolebygget på Straumsfjellet bare få timer før brannen brøt ut torsdag kveld.

— Vi satt på en benk og snakket. Plutselig så vi en bil svinge inn på parkeringsplassen og bli parkert med lysene på, sier Jeanette Iversen. ý Det var kaldt så vi gikk hjem ved 19.00 tiden. Da ble billysene skrudd av, forteller Andreas (15).

Kan være påsatt

Politiet har grunn til å tro at brannen ble påsatt. Tekniske etterforskere fra politiet foretok i går åstedsundersøkelse og kom frem til at brannen skal ha startet i inngangspartiet.

— Vi kan ikke utelukke at brannen er påsatt, sier lensmannsførstebetjent ved Fjell og Sund lensmannskontor Bjørn Hagen til Bergens Tidende. Politiet avhørte i går flere sentrale vitner, men har foreløpig ikke kommet i kontakt med de tre personene i den svarte bilen.

— Alle tips om personer er av interesse. Foreløpig har vi ingen mistenkte i saken, sier Hagen.

Brannmannskaper jobbet på spreng gjennom hele natten. Først i morgentimene i går ble slokkingsarbeidet avsluttet.

— Vi brukte flere tusen liter vann i slokkingsarbeidet, sier brannmester Ivar Milde ved Laksevåg brannstasjon.

Sjokkerte lærere

— Det er trist. Ufattelig trist, sier de to lærerne Gro Hammerstad og Ragnhild Lien til Bergens Tidende.

I går formiddag oppsøkte de sin tidligere arbeidsplass, og det eneste som var igjen av skolebygningen var noen forkullete rester.

— Vi har mistet skolepermer, bøker, fraværslister og masse notater, sier Hammerstad. Likevel forsøkte de å berge ut papirer og dokumenter fra avdelingslederens kontor.

— Det ligger store vannmasser i andre etasje. Vi må redde ut det vi kan, sier fungerende rektor Audun Ølnes ved Sotra Vidaregående Skule. Ti skoleklasser er rammet av brannen, og nærmere 100 elever må belage seg på en noe annerledes skolehverdag i tiden fremover. I stor grad er det elever ved helse- og sosialfag som er berørt.

Må finne nye lokaler

— Det vil nok bli endringer i timeplanen, ja. Men forhåpentlig vil undervisningen gå som normalt, sier Ølnes.

Mandag klokken 09.00 skal det holdes et orienteringsmøte for samtlige elever ved skolen.

— Vi vil bruke helgen på å diskutere hvordan vi skal løse problemet med nye undervisningslokaler. Foreløpig ser vi ingen grunn til å forlenge høstferien for elevene, påpeker Ølnes.

Fungerende rektor var i går på brannstedet sammen med politiet og fylkesbyggesjefen.

— Dette er veldig trist. Vi har mistet store verdier i brannen, sier Ølnes.

Trolig verdt 12 millioner

Den 1000 kvadratmeter store bygningen som brant opp torsdag kveld, blir leid ut til skolen. Det er eiendomsselskapet Lie Holding som eier bygningen.

— Bygningen er trolig verdt mellom 11 og 12 millioner kroner, sier eiendomssjef Roy-Eddy Lie.

SÅ SORT BIL: Disse fire ungdommene så en mistenkelig bil i området like før brannen brøt ut i skolebygningen på Sotra torsdag kveld. Jeanette (fra venstre)Therese (12) Andreas(15) og Arild (12).
Foto: Eirik Brekke