• Hva i all verden gjør de der?

— Det virker nesten skummelt godt organisert, sier Kristoffer Hopsdal som jobber like ved.

Fra sitt kontor på Damsgård har han i to dager observert en stadig voksende gruppe fugler i fjorden utenfor. Han anslår at det for øyeblikket dreier seg om mellom 350 og 400 fugler.

På videoen over kan du se utsikten Hopsdal har fra balkongen like ved kontoret sitt.

— De samler seg i en mølje, før de rolig padler fra hverandre. Etter noen minutter haster alle tilbake dit de startet. Det virker ikke så rasjonelt, men det må jo være en tanke bak det, sier Hopsdal til bt.no.

Kokkelurer på fjorden

Den ivrige tipseren er usikker på hvilke fugler som har lagt sin elsk på Puddefjorden. Et annet spørsmål er hvorfor i all verden de har valgt akkurat dette stedet.

— Først tenkte vi at det måtte ligge en fisketråler i nærheten, men det gjør det ikke. De bare ligger der og kokkelurer, sier Hopsdal.

Fant livretten sin

Er det én mann som skulle vite hva denne «kokkeluringen» måtte bestå i, er det ornitolog Frode Falkenberg ved Universitetet i Bergen.

Før bt.no får fullført spørsmålet bryter Falkenberg ut i ekstase.

— Å, så det er der ærfuglflokken har lagt seg! Mine kolleger og jeg diskuterte akkurat hvorfor de ikke befant rundt Nordhordlandsbrua. Det er der denne flokken pleier å ligge på denne årstiden, sier han.

Teorien til Falkenberg går ut på at Puddefjorden må være rik på blåskjell og krepsdyr for tiden. Fuglene, som er dyktige dykkere, har søkt rett mot livretten sin.

— Store ærfuglflokker er et typisk vinterfenomen. Om sommeren forflytter de seg nemlig lenger ut og oppover langs hele vestlandskysten, sier Falkenberg.

Trives i byen

Etter å ha fått tenkt seg litt om, forteller Falkenberg at det ikke er første gang ærfuglene slår seg ned på Puddefjorden. Ornitologen ved Universitet i Bergen minnes en lignende sak for et par år siden.

— Da hadde flokken samlet seg et par uker helt inne i Solheimsviken, rett utenfor Nygårdsbroen, sier han.

Ifølge Falkenberg skal det også finnes en flokk på tilsvarende størrelse ute ved Herdla for tiden.

UVANLIG SYN: Fugler av denne typen har samlet seg på Puddefjorden. Ifølge Kristoffer Hopsdal som arbeider like ved, er det snakk om 350-400 fugler som har samlet seg.
Arkiv