Langvarig barfrost har skylden. Og dagen i dag kan bli den kaldeste hittil i høst.

En ringerunde til rundt ti av Bergens rørleggerfirmaer i går formiddag avslører at alle har mer enn nok å gjøre med å forhindre omfattende skader som følge av de siste to ukers overraskende og tidlige ekstremvinter. Noen steder har man vært nødt til å utsette vanlige oppdrag til fordel for hasteoppdrag til folk som har mistet vannet.

— Vi har flere mann i full aktivitet hver eneste dag, og henvendelsene blir flere for hver dag. Vi får sikkert telefoner fra ti-femten fortvilte huseiere hver eneste dag, sier Geir Ove Øybost, daglig leder i Gården Rørleggerservice AS.

Problemet er størst i gamle og dårlig isolerte hus.

Lunk i kjelleren

 • Hva skal folk gjøre for å gardere seg mot frostskader?
 • Det viktigste er å sørge for at temperaturen holder seg godt over null, gjerne på fire-fem grader i kjelleren, og at ingen dører eller vinduer står oppe og gir trekk. Mange tenker nok på strømregningen og kvir seg for å sette opp temperaturen på steder der man ikke oppholder seg så mye, men sett i forhold til de skadene som kan oppstå, er en lunk i kjelleren en rimelig investering, sier Øybost.

Han advarer likevel mot oppvarming som kan skape brannfare.

 • Ikke bruk tildekkede ovner eller vifteovner, og forsøk for all del ikke å tine frosne rør med åpen flamme.

Steng vannet

 • Når man reiser bort, bør man absolutt stenge hovedvanntilførselen til huset og sørge for at hageslanger og utekraner er koblet fra. Ved å gjennomføre disse relativt enkle forholdsreglene skulle man kunne føle seg ganske så trygg mot frostskader, sier Øybost.
 • Er det barfrosten som skaper de største problemene?
 • Vi hadde jo også en hard kuldeperiode i fjor med de samme problemene. Men da hadde vi også mye snø, og det reddet oss litt. Snø isolerer. Når den ikke er der kryper frosten ned i bakken som tele. Da kan det bli vanskelig å tine rørene, sier Øybost.

Håper folk har lært

Også Ove Larsen, daglig leder i Bergen Varme og Rørleggerservice AS, har travle dager.

 • De siste par ukene har vi hatt flust med oppdrag. Og det kan fort bli verre dersom sprengkulden fortsetter. Vi har hatt stygge eksempler på hva som kan skje hvis ulykken først er ute, sier han.

Pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring sier at det allerede begynner å komme inn skademeldinger som følge av frost.

 • Fortsatt er det ikke så mange, og vi er ikke i nærheten av fjoråret. Men ennå er det tidlig i sesongen, og vi frykter at det kan bli riktig ille hvis denne fimbulvinteren fortsetter, sier han.

Stigum Olsen opplyser at TrygVesta i fjor betalte ut omkring 350 millioner mer på landsbasis til dekning av frostskader enn i en normalsesong.

 • Vi håper at folk har lært og at de denne gangen er flinkere til for eksempel å sette på varme i hyttene sine når de er borte.
 • Kan man risikere å miste erstatning hvis man glemmer det?
 • Ved grov uaktsomhet, det vil si at man unnlater å ta helt elementære forholdsregler kan man fort risikere at det blir avkorting i erstatningsutbetalingen, sier Stigum Olsen.

Har du opplevd problemer med frosne vannrør? Bruk kommentarfeltet under!