— Vi strever litt nå, ja.

Det sier en lett andpusten Ove Furnes, klinikkoverlege ved ortopedisk avdeling på Haukeland universitetssykehus.

Blåmandag

Det er blåmandag på avdelingen hans - i dobbel forstand - etter en av de bedre værhelgene på lang tid.

Kombinert med snø og kulde, og julebord, har det gitt opphopning av skader relatert til knall og fall.

— Det er spesielt ankel- og håndleddsbrudd vi har hatt. Det er en klassiker når det er glatt og samtidig julebordsesong, sier Furnes.

34 på øyeblikkelig hjelp

En kjapp opptelling viser at Furnes’ avdeling hadde 34 øyeblikkelig-hjelp-innleggelser i helgen. Det er godt over normalen.

— Og så har vi 19 pasienter som venter på operasjon. Det meste av køen skriver seg fra helgen og dagen i dag, mandag, sier Furnes.

Han ramser opp noen eksempler på skadetypene: Ankelbrudd, albuebrudd, hælbrudd, fotbrudd, kneligamentskader, lårhalsbrudd, kragebeinsbrudd, overarmsbrudd, skade i skulderblad...

— Nå må folk være forsiktige på glatten, finne frem broddene - og strø, oppfordrer klinikkoverlegen i en bitteliten pause mandag.

- Topper seg nå

— Jeg kan ikke si eksakt hvor mye av pågangen som er relatert til glatten. Men det er tydelig at det topper seg nå. Vi hadde bra kontroll på operasjonslisten før helgen, sier Furnes.

Også på Bergen legevakt har de hatt det travelt gjennom helgen. Og travelt er det fortsatt mandag. På røntgenavdelingen er det opptil 2,5 timers ventetid.

— Det meste har kommet søndag og mandag, sier overlege ved Bergen legevakt, Torbjørn Hiis Bergh.

50 % over normalen

Målt i antallet skader de får inn, anslår han grovt at helgen og mandagen så langt ligger an til 50 prosent over normalen.

Overlegen sier det hos dem er mye ankel- og håndleddsbrudd, typiske «på glatten»-skader. De skadede er i alle aldre.

— Med det føret vi har hatt nå, og med så mange folk som har vært ute... Mange har pådratt seg skader. En del har vært ute og akt, noen har «bare» falt på glatten. Vi har ikke så mange skader fra skibakkene, oppsummerer Hiis Bergh.

Han har ikke hørt om så mange virkelig stygge skader.

— Men det har vært noen av dem. De har vi sendt videre til ortopedisk på Haukeland.

«TYPISK GLATTISBRUDD»: Fredag skled denne mannen på glatten i Bergen. Det endte med brudd av skinneben (ytterst t.v. i den røde ringen) og leggben i ankelnivå. - Vi har 19 pasienter som venter på operasjon. Det meste av køen skriver seg fra skader i helgen og i løpet av mandagen, sier klinikkoverlege Ove Furnes på Haukeland.