Få flygeledere på jobb på Gardermoen, skaper problemer også i Bergen.

I ettermiddag og kveld har flere avganger vært forsinket med opp mot en time.

— Det er spesielt Oslo-flyene som rammes, men det kan forplante seg også til andre ruter, sier Ivar Samset, fungerende lufthavnsjef på Flesland.

- Møt til planlagt tid

Også i morgen er det ventet forsinkelser allerede fra tidlig morgen. Det betyr ikke at de flyreisende kan bevilge seg en time ekstra i sengen før de skal opp og fly.

— Det er viktig at folk møter opp til planlagt tid, selv om det på forhånd er meldt at flyet deres er forsinket. Plutselig kan det kommer åpninger som gjør at avgangen ikke blir forsinket likevel, sier Samset.

Han håper situasjonen bedrer seg til søndag.

— Beskjedene fra sentralt hold er at det blir verst fredag kveld og lørdag. Søndag skal vi etter planen begynne å komme i gjenge igjen, sier han.

Har troen på dialog

Flyselskapene er ikke glade for at flygeledernes vaktturnus skaper flykaos.

— Vi er selvfølgelig veldig lei oss for passasjerene som skal gjennom dette, sier Johan Bisgaard Larsen, informasjonssjef i Norwegian, til Aftenposten.no.

Også pressekontakt Tormod Sandstø i SAS beklager siuasjonen.

— Punktlighet er den viktigste strengen vi i SAS spiller på, sier han, og legger til at SAS forholder seg til Avinor.

— Avinor har sagt de jobber intenst for å finne en løsning. Det var et møte i går, og det skal være et nytt møte neste uke. Ministeren og politikerne får ta dialogen med Avinor.

Over en time forsinket

Enkelte avganger på landets største lufthavn, Oslo Gardermoen (OSL), var over en time forsinket på grunn av mangelen på flygeledere ved kontrollsentralen på Røyken. Et Norwegian-fly til Tromsø var en time og 25 minutter forsinket.

— Vi har forsinkelser på en halv time til en hel time, og enkelte over en time, forteller Jo Kobro, informasjonssjef ved OSL.

Tidligere fredag gikk trafikken tilnærmet normalt, noe som fører til en punktlighet på 79 prosent.

— Situasjonen nå er at de aller fleste har forsinkelser, sier Kobro ved 19-tiden.

Nesten halv kapasitet

Få flygeledere på jobb i kontrollsentralen, der man styrer all flyene, unntatt i siste fase før landing og første etter start, fører til at flyene må ha større avstand. Dermed tar det lenger tid å få ned flyene på rullebanen.

— Da kommer de forsinket inn og blir forsinket ut. Nå har vi en kapasitet på 18 fly inn i timen, mot 30-32 normalt, sier Kobro.

- Hva skjer resten av helgen?

— Nå vil dette avta utover kvelden, ettersom vi får mindre trafikk, men så vil det kanskje bli noe av det samme bildet lørdag morgen. Søndag håper vi at det kommer til å gå noe bedre.