Rettssaken mot Steven Dan Danielsen (24) gikk inn i sin tredje dag torsdag.

Dagen ble innledet med at tiltalte på nytt fremmet en begjæring om å bli fritatt fra å være til stede.

Forsvareren hans viste igjen til en psykologerklæring som sier at det vil være en stor belastning for ham å følge hele saken.

— Formen hans er dårligere i dag enn i går. Han har ikke sovet noe særlig i natt. Det er viktig for meg at han er i stand til å avgi forklaring i morgen. Dersom han må være til stede i dag, risikerer vi at han er for dårlig til å stille til forklaring, sa hans forsvarer, Per Herman Thori-Aamot.

Fikk medhold

Verken aktor eller bistandsadvokaten hadde noen innvendinger til begjæringen.

Danielsen fikk ikke medhold av retten da han ba om å bli dimittert på rettssakens første dag.

Denne gangen fikk han delvis gehør. Retten besluttet at 24-åringen må være til stede når politibetjent Oscar Lilleås skal forklare seg om avhørene, men fritok ham fra å overvære første del av rettsdagen.

Tiltalte var dermed ikke i salen da rettsmedisiner Inge Morild gikk gjennom obduksjonsrapporten.

Fant Glock-replica

Første vitne ut var imidlertid en representant fra sunnmørspolitiet.

Da politiet ransaket Danielsens leilighet dagen han ble pågrepet, ble det blant annet gjort funn av et våpen, en såkalt replica-pistol av merket Glock.

LUFTVÅPEN: Politiet fant dette luftvåpenet, en Glock-replica, over kjøleskapet i Steven Dan Danielsen leilighet dagen han ble pågrepet.
Politiet

Et tilsvarende magasin ble funnet i gresset ved siden av Anja Weløy Aarseth.

— Dette magasinet passer til pistolen, men det kan også passe i lignende pistoler av samme merke, sa politiførstebetjent Kurt Kim Stige, som møtte som vitne for å redegjøre for politiets funn i etterforskningen.

Ble aldri sammenlignet

Politiet mener at pistolen ble brukt under ransforsøket mot kiosken Pluto før drapet.

— Det ble aldri foretatt en spesifikk sammenligning for å påvise om magasinet har sittet i dette våpenet. Det ville vi kanskje ha gjort i en sak der alt sto og falt på dette ene beviset, sa Stige.

Politiførstebetjenten redegjorde videre for andre spor som ble sikret på åstedet. Allerede samme dag Aarseth ble funnet drept, påviste krimteknikerne at det fantes biologiske spor fra en ukjent person på åstedet.

Disse sporprøvene ble sendt Folkehelseinstituttet for analyse, og fem dager senere kom treff-beskjeden: DNA-profilen tilhørte Steven Dan Danielsen, som var registrert i Kripos’ sporregister fra før.

Viser ikke bilder

Rettsmedisiner Inge Morild tok ved 10.20-tiden plass i vitneboksen. Aarseths foreldre valgte da å trekke seg tilbake i salen.

Aktor har på forhånd varslet at det ikke vil bli vist bilder fra obduksjonen, slik vanlig praksis er. Kun rettens medlemmer og sakens parter vil få tilgang til dette materialet.

— Foreldrene har fremmet et sterkt ønske om at pressen ikke skal få tilgang til disse bildene, og har gjennom sin bistandsadvokat varslet at de vil be om lukkede dører dersom ikke retten godtar dette, sa statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim.

Tingrettsdommer Kjetil Gjøen svarte at den beslutningen fikk det være opp til påtalemyndigheten å ta.

Ble kvalt

Rettsmedisinerne har konkludert med at Anja Weløy Aarseth døde som følge av kvelning. Professor Morild gikk derfor gjennom flere ulike momenter som underbygget denne konklusjonen.

— Avdøde hadde også skader i ansiktet fra et hardt slag, sannsynligvis fra en knyttneve. Jeg tror ikke at hun er blitt slått bevisstløs, men hun kan ha blitt noe omtåket, sa Morild.

Påviste DNA

Det var rettsmedisinerne som påviste biologiske spor fra en ukjent person under obduksjonen. Sporene ble sikret og overlevert politiet.

— Vi var helt sikre på at vi hadde funnet DNA fra en gjerningsmann, og det viste seg også senere å stemme, sa Morild.

MS 13-ekspert

Politibetjent ved Grønland politistasjon iOslo, Jan Erik Bresil, forklarte seg over telefon før lunsj torsdag.

I 2009 fikk Oslo-politiet flerebekymringsmeldinger og tips som gikk i retning av at den mexicanske og amerikanske gjengorganisasjonen MS 13 haddeetablert seg i hovedstaden.

Steven Dan Danielsen har i avhør hevdet å væreleder av denne organisasjonens avdeling i Møre og Romsdal. Tidligere torsdagfikk retten se bilder som viser at 24-åringen har risset inn «MS 13» på høyrehåndledd.

Et pågripelsesbilde fra 2012 viser også at hanhar tallet 13 tatovert på høyre side av halsen.

Aldri hørt navnet

Politibetjent Bresil sa at det forholdsvis tidlig i etteforskningen ble klart at det var ingenting som tydet på at den virkelige MS 13-organisasjonen hadde etablert seg i Norge.

— Tiltalte har sagt at han var leder for denne organisasjonen i Møre og Romsdal. Tror du det kan være noe i det, spurte aktor.

— Nei, det har jeg ingen tro på. Tiltaltes navnhar ikke dukket opp i løpet av tiden jeg var aktiv i etterforskningen av dettemiljøet. Det er heller ingen ting som tyder på at MS 13 har hatt organisert aktiviteti Møre og Romsdal, sa Bresil.