Mennene er 40 og 34 år, og politiet mener de har vært hovedmennene i saken. En 40 år gammel mann fra Askøy og en 31-åring fra Litauen er også tiltalt. Samtlige er tiltalt for brudd på den såkalte proffparagrafen.

— Dette er den største amfetaminsaken på Vestlandet, sier statsadvokat Benedicte Hordnes.

Ifølge tiltalen fikk de to hovedmennene 20 kilo amfetamin levert på Sotra eller i bergensområdet 5. april 2013. 3. juni samme år skal 34-åringen på Askøy mottatt 10 kilo amfetamin og levert det til de antatte hovedmennene. Mannen fra Litauen skal ha vært mellommann for leveranser på totalt 50 kilo amfetamin fra desember 2012 til september 2013, ifølge tiltalen.

I NETTET: To litauere ble tatt med 21 kilo amfetamin ved Askøybrua. Politiet mener stoffet skulle til to menn fra Sotra.
POLITIET

Flere leveranser stanset

I desember 2012 fattet litauiske tollmyndigheter mistanke om at store mengder amfetamin ble sendt fra til Norge. I begynnelsen av 2013 tok de to store beslag i Sverige og Litauen. Til sammen ble over 40 kilo amfetamin tatt.

I Norge ble først Kripos koblet inn, deretter Hordaland politidistrikt. Tollvesenet i Litauen mistenkte at det beslaglagte amfetaminet skulle til Bergen.

Siden da har Kripos, politi i Bergen og Litauen samarbeidet tett om opprullingen av saken.

Sommeren 2013 hadde politiet i Bergen begynt å spane og gå gjennom bilder fra bompengestasjoner. 2. september 2013 ble nok en mann tatt med 20 kilo amfetamin på vei til fergen Tallin-Helsinki.

Politiet mener stoffet skulle til mennene på Sotra. De ble pågrepet to dager etter kureren og har siden sittet varetektsfengslet. Hjemme hos den ene av dem fant politiet en telefon og 1,2 millioner kroner.

— Vi gikk til pågripelse fordi vi fryktet at de skulle skjønne at noe var galt når så mange leveranser ble stanset, sier Hordnes.

2,5 millioner kroner

— Da telefonen ble aktivert, begynte det å tikke inn meldinger fra Litauen. De er avslørt som følge av svært godt politiarbeid. Det er gjennomført et meget omfattende analysearbeid for å komme frem til disse personene. Vi visste ikke hvem de var da vi ble informert om leveransene av litauisk politi, sier Hordnes.

Mennene fra Sotra er også tiltalt for å ha solgt stoffet i bergensområdet. Statsadvokaten mener at de har hatt betydelig fortjeneste på dette, og legger ned påstand om 2,5 millioner kroner fra de to.

— Da legger vi til grunn at de har solgt narkotikaen i kilovis, og ikke til brukere på gaten, sier Hordnes.

Jørgen Riple er forsvarer for 34-åringen fra Sotra.

— Min klient erkjenner ikke skyld, sier Riple.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier også askøyværingens forsvarer, advokat Carl-Christian Grythe-Hoff.

Åsmund Sandland forsvarer 40-åringen, men vil ikke kommentere saken. Det ønsker heller ikke Marius Wesenberg, som forsvarer 31-åringen fra Litauen.

Jørgen Riple er forsvarer for en 34 år gammel mann fra Sotra som nekter skyld for befatning med 50 kilo amfetamin.