• Jeg er bare sint, sier moren til en av de to guttene som statsadvokaten mener lommemann-tiltalte Erik Andersen (57) skal ha voldtatt.

— Jeg skjønner at han må være syk, men jeg klarer ikke å synes synd på ham. Jeg blir bare sint. Han kan jo ha ødelagt ting i sinnet til sønnen vår som han kan måtte leve med hele livet. Hele familien bærer preg av det som har skjedd.

Det sier moren til gutten som ifølge tiltalen ble voldtatt av Erik Andersen et sted på Østlandet i 2005. Sønnen var den gang i barneskolealder.

Etter det BT kjenner til, nekter Andersen nekter for at han har noe med saken å gjøre. Han hevder han ikke var på stedet da overgrepet skjedde.

Politiet skal imidlertid ha spor som knytter 57-åringen til området på det aktuelle tidspunktet.

Gutten, som i dag er i tenårene, har fulgt nøye med på saken i mediene. Pågripelsen i 2008 var en stor lettelse for familien.

— Det har på en måte vært godt for ham å vite at det ikke er hans skyld, at det ikke bare var han som ble lurt på denne måten. I dag er han mest opptatt av om han vil bli trodd, sier moren.

Anmeldte 17-åring

Torsdag ble bergenseren Erik Andersen informert om tiltalen statsadvokaten har tatt ut mot ham. Tiltalebeslutningen blir ikke offentliggjort før i morgen, men BT har fått bekreftet at to av punktene i tiltalen omhandler voldtekt.

I tillegg til saken fra Østlandet i 2005, er Andersen også tiltalt for å ha voldtatt en syv år gammel gutt i en svømmehall på Sotra i 1999.

57-åringen nekter skyld også for dette forholdet. Onsdag skrev BT at Andersen har anmeldt 17-åringen for falsk forklaring. Anmeldelsen ble levert i april, men hordalandspolitiet har latt den ligge i påvente av tiltalen.

– Min klient er sterkt preget av saken i utgangspunktet, og det ble ekstra ille da motanmeldelsen kom. Jeg opplever det som en direkte krenkelse mot gutten. Vi snakker om en 17 år gammel gutt som ble utsatt for et grovt overgrep som han har levd med i ti år, sier bistandsadvokat Beate Hamre.

Hun ønsker ikke å kommentere selve tiltalen før den blir offentliggjort i morgen.

Seksuell omgang

Etter det BT får opplyst, omfatter tiltalen mot Erik Andersen mer enn 60 overgrep eller forsøk på overgrep. Bortsett fra de to sakene som betegnes som voldtekter, dreier alle forholdene i tiltalen seg om seksuell omgang med mindreårige.

57-åringen har erkjent befatning med om lag 20 overgrepssaker. Blant dem er en håndfull saker hvor politiet har DNA-bevis mot ham.

Da politiet pågrep Andersen i januar i fjor, mistenkte de ham for å stå bak mer enn 150 overgrep gjennom flere tiår. De mener den vellykkede verkstedeieren og tobarnsfaren skal ha levd et dobbeltliv, der han reiste rundt og begikk overgrep. Først på Vestlandet, og senere over hele Sør-Norge.

- Løgn og spekulasjoner

Alle overgrepene som har skjedd før 1998 er imidlertid foreldet, og blir derfor henlagt.

— Ved at politi og påtalemakt har gått ut med de flere hundre forholdene han opprinnelig ble mistenkt for, er han på et vis stemplet som gjerningsmann for en haug med forhold over flere tiår. Det sier advokat Gard Lier, som er medforsvarer for 57-åringen sammen med Gunhild Lærum.

— Vår klient får svi for alt det som etterforskerne ikke har klart å dokumentere, mens den konkrete tiltalen er langt mindre omfattende, mener han.

Erik Andersens kommentar er at veldig mye av det han har vært mistenkt for bygger på løgn og spekulasjoner. Han kjenner seg ikke igjen i det voldsomme omfanget, og avviser bestemt at han har noe med de gamle forholdene å gjøre.


Les mer i BTs papirutgave i dag

_Statsadvokaten vil ha forvaring

Sjefredaktøren om hvorfor BT identifiserer Erik Andersen_

_Tiltales også for brudd på våpenloven

Tidslinje: Hele Lommemann-saken_

(Bergens Tidendes papirutgave 23. august 2009)