I går kveld fikk 39-åringen lest opp den omfattende og svært alvorlige tiltalen på cellen i Bergen fengsel.

Han nekter straffskyld og hevder kvinnene driver en vendetta mot ham, som hevn for at han har hatt flere kvinne samtidig.

— Problemet til min klient er at han har vært notorisk utro. Det mener han forklarer hvorfor kvinnene har anmeldt han for vold og voldtekt, sier mannens forsvarer, advokat Odd Drevland.

Han besøkte sin klient i går kveld. 39-åringen var preget av tiltalen, selv om den ikke var uventet.

— Vi er tilfreds med at enkelte av de opprinnelige forholdene han var siktet for er henlagt, men mener likevel at påtalemyndigheten har vært veldig lite kritiske i sin bevisvurdering, sier Drevland.

— Det gjør at vi selvsagt må legge opp bevisførselen under rettssaken deretter. Det vil bli en ekstra belastning for kvinnene, sier Drevland.

Forhold til ofrene

39-åringen skal ha hatt et forhold til to av de tre kvinnene han nå er tiltalt for voldtekt eller vold mot.

— Det spesielle er at de har fortsatt forholdene, også seksuelt, etter at den påståtte voldtekten har funnet sted, sier Drevland.

Han forteller at det under rettssaken vil bli ført flere vitner som har hatt forhold til 39-åringen. De vil tegne et annet bilde en det monsteret man kan få inntrykk av gjennom å lese tiltalen.

Som i mange andre sedelighetssaker blir det også i denne et spørsmål om hvem som har størst troverdighet.

For den nå tiltalte 39-åringen blir det en utfordring å svare for det omfattende påstandene av voldtekter og sadistisk vold som tiltalen beskriver.

Mistet to liter blod

Han er også tiltalt for drapsforsøk på faren til en av kvinnene, som han kom i konfrontasjon med en februarnatt i fjor.

Det var denne hendelsen som ble starten på den omfattende saken man står overfor nå.

39-åringen befant seg i en enebolig sammen med en av de fornærmede kvinnene. En folkemengde hadde samlet seg utenfor huset. Stemningen var opphetet fordi de mente at 39-åringen hadde brukt vold mot kvinnen, som da var hans kjæreste.

Etter hvert kom kvinnens far til stedet. Han forsøkte å ta seg inn i huset. I et basketak med 39-åringen, ble han stukket i armen og brystet med en 18 cm lang kniv. Knivstikket førte til at 50-åringen tapte to liter blod. Legene mener det er flaks at han overlevde.

— Min klient opplevde hele situasjonen som svært truende. Han ville derfor forsvare seg, men innrømmer likevel at han gikk for langt. Derfor innrømmer han vold, men ikke drapsforsøk slik han er tiltalt for, sier Drevland.

Forvaring i ti år

Den tiltalt 39-åringen ble i 1991 dømt til ti års fengsel for drapsforsøk i New York. Han ble også dømt for vold i Norge i 2003.

Mannens forhistorie, samt de alvorlige forholdene han nå er tiltalt for, bruker Riksadvokaten som begrunnelse for å be om forvaring i inntil ti år. Får de medhold i kravet om forvaring kan det i praksis bety at 39-åringen blir holdt bak murene på ubestemt tid.

Påstanden om forvaring får Drevland til å reagere.

— Det legges ned påstand om forvaring uten at rettspsykiatrisk sakkyndige har vurdert min klient. Dermed legger Riksadvokaten til grunn at forholdene i tiltalen er bevist. Det synes jeg er underlig og en forhastet konklusjon, sier Drevland

— Men din klient har en voldelig forhistorie?

— Drapsforsøket i New York ligger 15 år tilbake i tid. Det var også svært spesielle omstendigheter rundt den hendelsen. Det er ikke noe i hans forhistorie som forsvarer bruken av forvaring, mener Drevland.