Tirsdag gikk rettssaken i Bergen tingrett.

Innehaveren av utestedet i Bergen er tiltalt for vold mot en 41 år gammel mann natt til lørdag 1. mars i fjor.

I tiltalen står det at eieren av utestedet skal ha slått til mannen med knyttet hånd i ansiktet. Dette førte til at vedkommende fikk slått ut to tenner og fikk et kutt i leppen.

Den tiltalte utested-eieren erkjente i retten tirsdag å ha slått til mannen, men hevner han gjorde det i nødverge og erkjenner derfor ikke straffskyld. Han fortalte han følte seg truet.

Han forklarte at han begynte på jobb midnatt, og hadde steppet inn for en ordensvakt som var blitt syk.

— Det var en rolig kveld, før disse to personene kom. Jeg så på lang avstand at de var beruset. Hun fniste og han var høylytt. Vi er strenge på hvem vi slipper inn, og jeg så umiddelbart at dette var to personer jeg ikke ville slippe inn. Jeg prøvde også å tilkalle en annen ansatt på sambandet, fortalte utested-eieren i retten tirsdag.

- Ren refleks

Eieren av stedet fortalte at han nektet 41-åringen og en kvinne han kom sammen med inngang. Dette ble ifølge ham dårlig mottatt.

— Han reagerte med å si at han «faen ikke var full». Han kalte meg amatør og jævla boletryne. Bevegelsene var brå, og han veivet opp og ned med armene. Jeg oppfattet hele kroppsholdningen som aggressiv og han var sterkt beruset, fortalte innehaveren av utestedet.

Han fortalte at han igjen ba de to personene om å forlate stedet, og at de ikke fikk komme inn.

— Dette førte til at mannen ble enda sintere og kom gående mot meg. Jeg følte meg svært ukomfortabel. Han sier jeg skal være forsiktig og spør om jeg ikke vet hvem han er. Jeg ber ham om å ikke komme så tett opp i ansiktet mitt, men han kommer bare nærmere og hever armen. Jeg står i ro, hever armen og skyver den fra meg, fortalte utested-eieren.

Aktor, politiadvokat Inger-Lise Høyland, spurte mannen om han gjorde dette for å avverge et angrep.

— Ja, det var ren refleks, svarte mannen.

— Var det noen spesiell grunn til at du slo ham i ansiktet, spurte aktor.

— Nei, jeg kunne truffet hvor som helst. Jeg bestrider ikke at jeg slo ham, men jeg handlet på refleks, fortalte eieren.

- Sa pang

Den fornærmede forklarte retten at han ikke opptrådte truende, og at han opplevde at slaget kom ut av det blå.

— Jeg snakker høyt, særlig når jeg har drukket. Det kan nok feiltolkes. Jeg var ikke aggressiv. Da vi kom til døren, spurte den tiltalte om hvor mye vi hadde drukket. Jeg snudde meg og spurte damen som var med meg, om hun mente vi hadde drukket for mye. Idet jeg snur meg, så sier det pang. Jeg gikk rett i svime, forklarte han.

Den siktede forklarte at den fornærmede i etterkant av angrepet også følte seg truet.

Dette ble ikke tilbakevist av fornærmede.

— Det skal jeg ikke legge skjul på. Han slo meg brutalt ned. Det var blind vold og helt uprovosert, forklarte han.

- Bør tåle en god del

Også en kvinne som kom sammen med den fornærmede til utestedet, vitnet tirsdag i retten. Hun hadde blitt med ham til utestedet for å danse. De kjente hverandre ikke fra før.

Hun forklarte at den fornærmede kan ha fremstått som provoserende og hissig, men at hun også følte at slaget kom svært overraskende. Hun forklarte at hun ikke så slaget selv, fordi det skjedde bak ryggen hennes, men at hun sekunder etterpå ble oppmerksom på hva som hadde skjedd. Hun sa at hun også fikk mye blod på klærne.

— Jeg mener at selv om gjester opptrer ufint, eller er litt sleskete i måten de er på, så har man ingen rett til å slå til vedkommende. Jeg tenker personer som jobber i denne bransjen må være vant til folk som har drukket og tåle en god del, forklarte hun.

Problemer med tennene

41-åringen la frem beviser for at han hadde fått slått ut to tenner. Han fikk også et kutt på leppen og i armen. Han fortalte at jakken hans var blitt ødelagt, og at han har slitt mye med hendelsen i etterkant.

— Jeg har ikke hatt det godt det siste året. Jeg har ikke vært ute på byen i det hele tatt. Det har gått kraftig inn på meg. Jeg har også problemer med tennene, og at de faller ut. Jeg har ikke råd til å betale for det, forklarte han i retten.

Aktor la ned påstand om seks måneder fengsel. Forsvarer, advokat Erik Ulvesæter ba om frifinnelse.

— Vi mener tiltalte var i en situasjon hvor han var nødt til å handle som han gjorde. Han var i en nødvergesituasjon. Derfor bør han frifinnes, sier Ulvesæter til BT.