En lørdagskveld, i mars for snart to år siden, rykket politiet ut etter melding om en Toyota som kjørte vinglete ved inngangen til Lyderhornstunnelen i Bergen.

Innringeren sa til politiet at bilen hadde holdt på å kollidere flere ganger. Bak rattet satt mannen i 40-årene.

Mannen kjørte inn til siden. Der blåste han negativt på en såkalt utåndingsprøve. Senere, på legevakten, ble det tatt en blodprøve som viste det narkotiske stoffet GHB i blodet hans.

«Rundt 1 promille»

— GHB-påvirkningen har trolig vært av moderat grad, og kan skjønnsmessig sammenlignes med alkoholpåvirkning på rundt 1 promille, men sammenligning med alkoholpåvirkning er beheftet med usikkerhet, skrev Folkehelseinstituttet i sin analyserapport.

Noen må ha satt flasken igjen

Fra bilførerens forklaring

Sist uke måtte mannen møte i Bergen tingrett, tiltalt for kjøring i GHB-rus og bruk av GHB. Mannen nektet straffskyld, og sa i sin forklaring at han aldri har brukt GHB.

Politiadvokaten mente imidlertid at mannen burde dømmes til betinget fengsel i 14 dager, en bot på 48.000 kroner og tap av førerretten i 15 måneder.

Hadde fest dagen før

Toyota-føreren sa han hadde vært hjemme før kjøringen den aktuelle lørdagskvelden, og at han der hadde drukket av en åpnet, halvannenliters Cola-flaske.

Etter det, forklarte mannen, sov han i tre-fire timer før han satte seg i bilen.

— Jeg hadde fest dagen før. Noen må ha satt flasken igjen, forklarte mannen, ifølge dommen fra tingretten.

- Mistet mobilen

Den vinglete kjøringen forklarte han med at han fikk en oppringning på mobilen, men at han mistet den ned på gulvet. Han plukket den opp igjen, og mannen mener det førte til vinglete kjøring. Han kjente seg heller ikke igjen i at han var nær ved å kollidere med andre biler.

Dommerne mener at mobilen som havnet på gulvet kan være forklaringen på vinglekjøringen.

«Nervøs, stresset og urolig»

Ellers synes retten det er så pass mye tvil om påvirkningen at mannen ikke kan dømmes for det. Blant annet var mannens sinnsstemning da han ble stoppet ikke forenlig med GHB-påvirkning.

GHB virker sløvende og dempende, mens mannen var «nervøs, stresset og urolig», heter det i dommen.

Heller ikke GHB-bruk, som var en egen tiltalepost, ble mannen dømt for. Retten mener bevisførselen rundt dette punktet er mangelfull.

— Det foreligger rimelig tvil i forhold til om tiltalte utviste det nødvendige forsett da han inntok stoffet, konkluderer dommerne i sin enstemmige dom.