Den tidligere voldsforskeren skal ha forfalsket konens signatur da han overtalte baken til å gi ham lån i hennes navn, melder NRK Hordaland.

— Tiltalen taler for seg selv. Saken skal prosederes i retten, og det er ikke naturlig for meg å si noe mer om saken før den kommer der, sier statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

- Økte kreditt på 7,7 mill.

Politiet startet etterforskning i 2009 etter en tvangsavvikling av et selskap. I fjor ble etterforskningen avsluttet, og mandag ble Nordhus presentert for den alvorlige tiltalen.

Han er tiltalt for å ha lurt Nordea til å utbetale ham 7,7 millioner kroner. Ifølge tiltalen fikk han banken til å øke kredittrammen på hans kones lån fra 5 millioner til 12,7 millioner.

Politiet mener også at han forfalsket hennes underskrift på lånepapirene.

Sikkerhet var en eiendom, der taksten ikke skal ha vært langt høyere enn salgsverdi.

- Lånte 9,1 mill.

Nordhus skal ha benyttet samme fremgangsmåte da han lånte 9,1 millioner kroner i sin sønns navn.

Her var det sikkerhet i to hytter. De ble siden solgt for 3, 5 millioner kroner til sammen.

Den tidligere voldsforskeren skal også ha lurt lurt flere selskaper og privatpersoner for betydelige beløp.

- Inntekter på over 30 mill.

Nordhus drev også flere gatekjøkken og annen næringsvirksomhet.

Ifølge tiltalen skal han ikke ha ført regnskap for store deler av næringsvirksomheten. Det er betydelige summer det er snakk om. Statsadvokatene i Hordaland mener det ikke er bokført inntekter for over 30 millioner kroner. Dette skal ha skjedd fra 2007 og frem til 2011. Nordhus var blant annet daglig leder av Vetrlidsallmenningen 11 AS. Fra 2008 til 2011 ble det disponert over 19 millioner kroner i selskapet, uten at dette ble regnskapsført, heter det i tiltalen.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra Nordhus, men hans forsvarer sier blant annet at bergenspolitiet er inhabile til å etterforske Nordhus og at flere forhold i tiltalen er for gamle.

- En stor skam

14. mai 2013 var han intervjuet i BT. Da var han slått konkurs og anmeldt for dokumentforfalsk og grovt bedrageri. På dette tidspunktet ble det vurdert om det skulle tas ut tiltale.

— Det oppleves som helt absurd. Jeg har vært langt nede. Jeg har gjort mange feil og dumheter, var noe av det Nordhus sa.

— At jeg har vært med på å påføre andre mennesker økonomisk lidelse, står for meg som en stor skam. Jeg beklager også utfordringene som jeg har påført min nærmeste familie. Det tar jeg stor selvkritikk for, sa han videre.