Påtalemyndigheten mener mannen fra Åsane sa dette for å skremme vitnet fra å forklare seg videre i rettssaken, eller at det hele var ment som hevn for at vitnet hadde forklart seg til politiet. Statsadvokaten har nå tatt ut tiltale mot 31-åringen.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld.

— Han hevder han ikke har noen tilknytning til dem som er involvert i Åsane-drapet, sier 31-åringens forsvarer, advokat Kaj Wigum.

Oppsøkt etter drapet

En oktoberkveld i 2000 kom to maskerte menn for å ta det nå 30 år gamle Åsane-vitnet. De oppsøkte rekkehuset hvor han bodde, men det var bare faren hans som var hjemme. Vitnet hadde skjønt hva som var i gjære, og stukket av. De to voldsmennene gjøv i stedet løs på faren hans.

Dagen etter skal 31-åringen ha tatt kontakt med vitnet i Salhus og spurt om han hadde tystet.

Den nå 30 år gamle mannen var et svært sentralt vitne for politiet i den tidlige etterforskningsfasen. Han forklarte til politiet allerede i juli 2000 at drapstiltalte Tor Helge Flaten og den da tredje drapstiltalte oppsøkte ham den natten Øyvind Bjarte Madsen ble drept. De ville låne bilen hans for å komme seg bort fra Åsane.

På dette tidspunktet nektet Flaten å forklare seg for politiet. Vitnet styrket derfor tredjemanns forklaring om at Flaten hadde tilknytning til drapet.

- Vold og trusler utbredt

Trusler og vold mot vitner har ikke vært uvanlig i kjølvannet av Åsane-drapet. Et sentralt vitne i straffesaken ble banket opp med jernstenger av fire ungdommer hjemme i sin egen leilighet. Et annet vitne fikk høre at han sto på en dødsliste og torde deretter ikke forlate hjemmet uten pistol.

Paragrafen 31-åringen er tiltalt, straffelovens paragraf 132, er bare to år gammel. Den er laget spesielt for å ivareta vitnenes sikkerhet.

Straffesaken mot 31-åringen kommer opp for Bergen tingrett 13. november.