Over en periode på to år skal 33-åringen ha reist til Kina og kjøpt piratkopier av kjente merkeklær — særlig Bergans-jakker.

Jakkene endte blant annet opp hos brannvesenet i Bergen. Brannmannen som kjøpte plaggene av 33-åringen er en av dem som skal vitne i rettssaken. Den starter i Bergen tingrett 31. august.

— Min klient kjøpte klærne i god tro. Han mente det var grunn til å tro at plaggene var ekte. Han ble forbauset og følte seg lurt da han fikk vite at de var falske, sier tiltaltes forsvarer, advokat Vegard Austgulen. I tillegg til punktene om heleri og bedrageri, er 33-åringen tiltalt for brudd på varemerkeloven.

Han har forklart at han betalte et par hundre kroner per jakke i Kina.

Høsten 2002 ble Bergen oversvømmet av piratkopierte allværsjakker. Plaggene ble solgt direkte til ansatte ved flere arbeidsplasser. Prisen skal ha vært rundt 1500 kroner, det vil si under halv pris av en original jakke.

Noen av piratkopiene fant veien til politihuset i Bergen.

En 37 år gammel mann ble siktet for å ha solgt jakker til en ansatt i politiet, men siktelsen ble frafalt tidligere i år.

— Mannen var i god tro da han hevdet at jakkene var ekte. Hvis han hadde visst at klærne var piratkopier, er det åpenbart at han ikke ville solgt dem til en ansatt i politiet, sier mannens advokat, Frode Borge.

I tillegg til brannmannen står en representant fra Bergans og journalist Knut Gjernes på vitnelisten. Gjernes skrev i fjor en omfattende artikkel i Dagens Næringsliv om de falske allværsjakkene.