— Dette er en alvorlig tiltale, sier Arild Oma, statsadvokat i Hordaland.

I. november starter rettssaken i Sunnhordland tingrett mot mannen som er tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år. Han er også tiltalt for seksuell omgang med barn under 16 år. Det er satt av tre dager i tingretten til saken som har en strafferamme på over seks års fengsel.

De to yngste jentene var bare 12 og 13 år da mannen ved flere anledninger skal ha hatt sex med dem, ifølge tiltalen. Kontakten mellom tiltalte og jentene skal ha pågått over flere måneder og på ulike steder i distriktet.

Den eldste jenten var 15 år da hun ved flere anledninger var i kontakt med mannen noen måneder ifjor vår.

Fortalte til moren

— Det er ikke snakk om voldtekter, og det vil bli et bevistema hvorvidt det har vært kjæresteforhold, sier statsadvokat Oma.

Saken ble avdekket da en av jentene fortalte til sin mor hva som hadde skjedd. De gikk til politiet, og i avhør kom det frem at det dreide seg om flere jenter. De har blitt kjent med tiltalte og blitt med ham hjem, i følge Oma.

20-åringen nekter straffeskyld for å ha hatt sex med de to yngste, i følge forsvarer Oscar Ihlebæk.

— Han erkjenner å ha hatt sex med den eldste, men benekter på det hardeste å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år, sier forsvareren.

Endrer personlighet

Bistandsadvokat Synnøve Handeland vil i samråd med jentenes foreldre avgjøre om det vil bli reist erstatnings- og oppreisningskrav. Hun ønsker ikke å kommentere hvordan jentene har det før rettssaken starter.

— Det blir tøffe dager i retten. Det viktige nå er at de har et godt nettverk av familie og venner rundt seg, sier Handeland.

Hun er opptatt av å gi generelle råd til foreldre fordi denne saken er et eksempel på noe som helt vanlige jenter og gutter kan komme ut for.

— Det virker som om de har vært felles bekjente eller har krysset hverandre spor i et lite miljø. Dersom noen er aktiv med slike handlinger mot unge jenter, kan mange komme i berøring med det, sier Handeland.

Hennes råd til foreldre er å være oppmerksom på barn som oppsøker spesielle miljø, trekker seg unna foreldrene eller endrer personlighet.

— Sjekk hvor barna faktisk er når de sier de skal på liggebesøk hos en venninne, sier advokaten.

Konsentrasjonsproblemer

Også lærere på skoler bør være på vakt overfor barn som får konsentrasjonsvansker, skulker eller plutselig gjør det dårligere faglig sett.

— Det er ganske vanlig at barns som utsettes for slike overgrep får konsentrasjonsproblemer og dårligere karakterer. Det trenger ikke være seksuelle overgrep, men kan være tegn på det, sier advokaten.

— Oftest er det jenter som utsettes for det, men vi må ikke glemme at også gutter kan bli utsatt for slikt, legger Handeland til.