Nå er Børrestad (32) tiltalt for en rekke bedragerier. Bak den tilsynelatende respektable fasaden på tre firma, svindlet han Fylkesskattekontoret samt en rekke bedrifter for til sammen 3,1 millioner kroner, mener politiet.

Bedrageriene og merverdiunndragelsen i tiltalen skjedde over en periode på 15 måneder.

Forretningsmannen med base i Bergen er omtalt i BT en rekke ganger for en konflikt om millionlønn til 13 polakker i firmaet Exact ANS i Bergen.

— Ikke noe reelt selskap

Den største summen skal han ha skaffet seg gjennom å lure konkursboet til lakseoppdrettsselskapet Arctic Seafarm AS i Finnmark i september 2003. Ifølge tiltalen fakset han fire nettbankkvitteringer på at selskapet hans, Sirene Invest, hadde overført 1,6 millioner kroner til boets konto. Dermed bekreftet bostyrer at Børrestad kunne få ut fisk til den verdien.

Senere viste det seg at pengene aldri kom inn på kontoen, opplyser politiadvokat Tore Johan Sørland.

— Børrestad sendte mange kvitteringer på betalinger til Arctic Seafarm. Noen av dem var reelle, men fire av dem viste seg senere å være falske, sier han.

Børrestad hadde også et selskap, Skaninter AS, som politiet mener var opprettet med det formål å begå bedragerier.

Politiet mener at dette aldri var noe reelt selskap. Det ble kjøpt inn en mengde varer som det ikke ble betalt for, men det var nesten ingen omsetning i selskapet.

Børrestad stiftet selskapet i mai 2004. Ifølge tiltalen skal han ha brukt det nystartede firmaet til å skaffe seg byggevarer, vedovner, varmepumper, elektroverktøy og parkett til en verdi av ca. 1,1 millioner frem til desember samme år.

Kan få konkurskarantene

Ifølge politiet ble varene videresolgt for kontant betaling. Politiet mener dette er bedrageri fordi Børrestad aldri hadde til hensikt å betale for varene.

— Børrestad sier selv at han ikke betalte fordi han selv ikke fikk betalt fra sine kunder, opplyser Sørland.

Etter det BT forstår har politiet funnet frem til en rekke kunder som sier de har betalt kontant til Børrestad.

Han er også tiltalt for unndragelse av 390.000 kroner i merverdiavgift gjennom firmaet Exact AS samt forsøk på det samme gjennom TBC Invest Ltd.

Børrestad var daglig leder i alle disse fire selskapene.

Påtalemakten har også tiltalt ham for brudd på regnskapsloven i tre av de fire selskapene. For noen av dem fant de knapt regnskap i det hele tatt.

Thomas Børrestad er dømt for bedrageri tidligere. Han har også hatt konkurskarantene etter en dom i Haugesund tingrett for flere år siden.

Politiet vil under rettssaken vurdere å nedlegge påstand om ny konkurskarantene for Thomas Børrestad.

Nekter straffskyld

— Min klient erkjenner ikke straffskyld for noe av det som står i tiltalen, og kjenner seg ikke igjen i de beskrivelsene av faktum som ligger til grunn for den, sier Børrestads forsvarer, Per Magne Kristiansen.

Han sier at forholdene i tiltalen som gjelder fiskehandelen kom som en overraskelse på Børrestad.

— Han har handlet på samme måte som han har gjort helt legalt tidligere. Han tar bestemt avstand fra at han har benyttet seg av falske kvitteringer, sier Kristiansen.

— Men Skaninter hadde ikke penger. Hvorfor handlet din klient så mye da?

— Det er et spørsmål jeg ikke kan gi noe forstandig svar på, sier advokaten.

Han opplyser at klienten hans for tiden jobber som snekker.