Ifølge tiltalen skal Atle Hamre ha fått eks-skipsreder Thor Christensen til å utbetale seg 1.250.000 kroner i kontanter, etter å ha overbevist Christensen om at dette var penger som måtte innbetales til Toll— og avgiftsdirektoratet samme dag.

Seddelbunker i plastpose Den enorme seddelmengden skal ha blitt overlevert Hamre i en plastpose. Christensen hadde importert flere travhester fra utlandet, gjennom Atle Hamre, og Hamre skal ha fortalt at de 1,25 millioner kronene var skyldig toll og merverdiavgift.

Det angivelige bedrageriet skal ha skjedd i Sandefjord høsten 1991, ett og et halvt år før Hamre skal ha begynt å presse penger av skipsreder Thor Christensen. Selv om det også i denne saken er Christensen som er offer, er det ikke noen direkte forbindelse mellom det påståtte bedrageriet og den storstilte pengeutpressingen som Sandefjord byrett har funnet Hamre skyldig i.

Men Thor Christensens advokat, Sverre Andrè Holm, utelukker ikke at det påståtte bedrageriet var opptakten til hele pengeutpressingen. Det kan nemlig ha vært her at Hamre oppdaget hvor godtroende den søkkrike skipsrederarvingen var.

Selv sier Atle Hamre at han ikke kjenner til den angivelige pengeoverleveringen i en plastpose.

— Tro meg, jeg aner ikke hvor de henter det fra, sier Hamre til Bergens Tidende.

Fem års fengsel

Atle Hamre ble i Sandefjord byrett dømt til fem års fengsel for pengeutpressing. Han ble også dømt til å betale Thor Christensen tilbake svimlende 18,655 millioner kroner. I tillegg ble Hamre dømt til å betale 640.000 kroner i saksomkostninger. I skjerpende retning ble det lagt vekt på at utpressingen foregikk over en periode på seks år, at Christensen og familien fryktet for sine liv og sin helse og at Hamre hadde utnyttet sitt vennskap med Christensen til å "skreddersy" effektive trusler.

Dommen er anket og skal opp til ny behandling i januar 2002.

DØMT: Atle Hamre ble dømt i Sandefjord byrett, men har anket.
ARKIVFOTO: SCANPIX