— Jeg beholdt barna fordi jeg ønsket en utredning fra en psykolog, forteller han til Nordhordland tingrett.

Dagen før barna skulle tilbake til moren, 29. juli 2006, skal tiltalte ha sendt en tekstmelding til moren der han skrev at han ikke kom til å levere fra seg barna neste dag, fordi de trengte stabilitet.

Faren skal også ha skrevet at han ville til bunns i eldstesønnens psykiske problemer først.

Neste dag stilte kvinnen opp hos barnefaren sammen med sin nye samboer og sin søster.

Der skal moren ha fått snakket med sønnene sine, men de skal ha vært lite villige til å bli med henne hjem.

Hentet sønnene med politieskorte

Seansen endte med at begge guttene ble med tilbake inn i huset til faren.

— Jeg ropte noe sånt som at nå må dere pelle dere vekk herfra, og smeller og låser igjen døren. Like etter får jeg en tekstmelding der det står at jeg skal politianmeldes, forteller 26-åringen i retten.

I 19 dager blir barna hos faren. 18. august stiller moren opp på døren til sin tidligere samboer med både politi, Namsmannen og barnevernet, og tar med seg sønnene.

Ville ikke tilbake til mor

I rettssaken torsdag kom det frem at barna, da særlig eldstemann, vegret seg for å dra tilbake til moren etter samvær med faren.

— Hos faren har ungene færre grenser og mer materielle goder. Det er ikke rart at de i den alderen har mest lyst til å være hos ham enn hos en mor som setter flere grenser, forteller barnas tante i sitt vitneavhør.

Faren ser det som belastende at barna har det på den måten, og sier han ikke ønsker annet enn at sønnene er lykkelige.

— Jeg griner i timevis når jeg må bruke makt og dra min egen sønn inn i bilen for å kjøre ham til moren. Det er like før jeg føler jeg må melde meg til barnevernet, sier tiltalte om hvordan han føler at slitet med eldstebarnet er.

- Uforståelig at det er straffesak

Aktor begjærte 60 dagers betinget fengsel.

— Det er altfor høyt. Vi krever full frifinnelse. Min klient har reagert på at han skal straffes på noe han mener han har gjort for barnas beste, sier tiltaltes advokat, Erik Johan Mjelde.

Han sier det er uforståelig at han blir tiltalt i en rettssak i stedet for at det blir en sivilrettslig sak.

— Han har holdt barna tilbake fra moren, men det er ikke ulovlig det han har gjort. En mor kan lett holde barnet tilbake på samme måte uten at noen reagerer, mens en far får ikke gjøre noe, sier Mjelde.