— Innbruddene i spilleautomatene er begått i åpningstiden, mens det var folk til stede. Tyvene har operert sammen, og skjult innbruddene ved å stå tett rundt automaten, eller kjøpt ting for å holde ekspeditøren opptatt, sier politibetjent Frode Malt i Hordaland politidistrikt, som har etterforsket saken.

Tre menn er nå tiltalt for til sammen 12 innbrudd og tre innbruddsforsøk i automater. Ifølge tiltalen er åtte av innbruddene begått av alle de tre tiltalte sammen.

Selv om de butikkansatte ikke har oppdaget tyveriene, er flere fanget opp av overvåkingskameraer.

— Opptak fra videoovervåking er viktige bevis i saken, sier etterforsker Frode Malt.

Tiltalt for innbruddsturné

I september må de tre tiltalte - som alle er i 30-årene - møte i Bergen tingrett.

— Dette er et grensetilfelle som nesten rammes av straffelovens bestemmelse om en organisert kriminell gruppe, sier politiadvokat Karsten Engedal.

Påtalemyndigheten mener det ikke er grunnlag for å føre bevis for at de tre tiltalte er en organisert kriminell gruppe i lovens forstand, men mener tyveriene i Bergen, Oslo og flere steder på Vestlandet er godt planlagt.

— Det fremstår som om de tiltalte har reist rundt i Norge med det formål å bryte seg inn i spilleautomater. Det er ikke noe de tilfeldigvis gjør fordi de er på ferieturer, dette her, sier politiadvokat Engedal.

To fremgangsmåter

Ifølge tiltalen har utbyttet fra automattyveriene vært over 128.000 kroner.

Det reelle utbyttet er imidlertid høyere, fordi politiet kun har klart å finne ut hvor mye penger som faktisk er stjålet fra automatene i halvpartene av sakene.

Tyvene skal ifølge politiet ha brukt to ulike fremgangsmåter.

— I de aller fleste tilfellene har de brutt seg inn i automaten ved å sage over en metallstang som går på tvers av spilleautomatene, sier etterforsker Frode Malt.

I to av innbruddene har tyvene ifølge tiltalen brukt en mer sofistikert fremgangsmåte.

— Da har de fått automaten til å betale ut penger ved å stikke lys montert på stenger inn i maskinen. Nøyaktig hvordan den mekanismen fungerer er uklart, sier politietterforskeren.

En av de tre tiltalte har delvis erkjent straffskyld.

— Min klient erkjenner tre av forholdene han er tiltalt for, men ikke alle, sier Eric Lindset, som representerer en 36 år gammel mann som er tiltalt for ni vellykkede innbrudd.

En medtiltalt 37-åring erkjenner ifølge advokat Jacob Sanden Ringsrød ikke straffskyld. Det lyktes ikke BT i går å komme i kontakt med advokat Abdelilah Saeme, som representerer den tredje tiltalte.

- Mindre attraktive nå

— Det har dessverre vært en del innbrudd i automatene, men jeg har inntrykk av at dette problemet er synkende. Automatene er ikke på langt nær like attraktive nå, etter innføringen av seddelforbudet, sier Gaute Langdal, daglig leder for Norsk Underholdningsspill.

1. juli i år ble det forbudt å ha spilleautomater som tar imot pengesedler.

— Nå er det kun mynter i automatene, og det er derfor ikke like mye penger i maskinene som det var før, sier Langdal.

Både Norsk Underholdningsspill og Norsk lotteridrift har ifølge tiltalen hatt innbrudd i sine automater.

Administrerende direktør i Norsk lotteridrift, Nicolai Schanche, vil ikke si noe om hvor stort problem innbrudd i spilleautomater er.

— Vi kommenter ikke slikt, sier Schanche.