RUNE CHRISTOPHERSEN

I går startet rettssaken mot den 60 år gamle mannen i Bergen tingrett. Han er tiltalt for seksuelle overgrep mot sine to sønner gjennom flere år.

Også mannens datter har forklart at hun ble seksuelt misbrukt av faren.

— Det er åpenbart at tiltalen også ville omfattet overgrep mot datteren, hvis det ikke hadde vært for at disse forholdene var foreldet, sa aktor, statsadvokat Randi Lucie Gabrielsen i sitt innledningsforedrag.

De to guttene, som faren hadde delt omsorg for, var begge under ti år gamle da de angivelige overgrepene fant sted. Faren skal ha forgrepet seg mot dem på en måte som likestilles med samleie.

I går fikk retten høre yngstesønnens sterkt følelsesladde forklaring. Han fortalte om gode minner fra fjellturer og ferier med faren - men også om en far som forgrep seg mot ham på soverommet.

— Han sa jeg måtte være god mot ham. Jeg trodde det skulle være sånn, at det var normalt, forklarte den i dag tjue år gamle mannen.

— Han sa at jeg ikke måtte fortelle det til noen, fordi politiet da ville ta oss. Han sa også at jeg ikke ville få se mamma igjen.

Overgrepene mot guttene skal ha startet da de var fire og seks år gamle, og skal ha foregått over en periode på henholdsvis seks og to år. Først da familien flyttet fra Bergen til en annen del av landet, ble det slutt på misbruket.

60-åringen nekter for at det har funnet sted noen form for seksuelle overgrep, og mener påstandene stammer fra hans eks-kone.

Bistandsadvokat for de tre barna, Kari Hjortås, påpeker at hennes klienter uavhengig av hverandre har forklart seg om farens misbruk.

— Det er en indikasjon på at det ikke er noe som er avtalt, sier hun.

Tiltaltes forsvarer, advokat Nils Tangedal, vil ikke kommentere saken før dom faller.