Babyen på fire måneder ble innlagt på Haukeland Universitetssykehus i februar i år. Skadene var så betydelige og av en slik karakter at sykehuset meldte fra til politiet.

I oktober tok statsadvokat Walter Wangberg ut tiltale for legemsbeskadigelse. Ifølge tiltalen skal babyens far, en mann i 20-årene, ha slått eller kastet babyen.

Blødninger i øynene

Behandlingen skal ha påført babyen brudd i hodeskallen samt brudd både i lårben og albuen. Den lille gutten fikk også blødninger i begge øynene.

Skadene førte til lengre tids sykeleie for gutten.

– Det er sjelden vi får slike saker og de er ofte vanskelige bevismessig fordi fornærmede ikke kan snakke, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim ved Hordaland politidistrikt.

Politiet har innhentet sakkyndige vurderinger. Etter det BT forstår konkluderer de med at skadene trolig er kommet som følge av voldsutøvelse.

Faren erkjenner ikke straffskyld, ifølge hans forsvarer, Fredrik Verling.

– Han mener at han ikke har skadet barnet, sier advokaten.

– Hva tror han var årsaken til skadene?

– Vi utgir oss ikke for å være medisinere. Det er noe vi må komme tilbake til i retten, sier han.

Risikerer streng straff

Verling ønsker ikke å kommentere de sakkyndiges vurderinger nå.

– Jeg går ut fra at de skal vitne i retten. Da får vi høre hva de har å si. Her er det to spørsmål som må besvares: Om det faktum (skadene, red.anm.) saken baserer seg på er riktig, og om min klient har gjort det eller ikke.

Faren er tiltalt etter en bestemmelse med en strafferamme på inntil seks års fengsel. To menn som ble dømt for vold mot babyer fikk denne straffen:

  • En 28 år gammel mann ristet sin en måned gamle datter som en impulshandling i en stresset situasjon. Samtidig klemte han henne kraftig over brystpartiet med hendene slik at ni ribben brakk. Mannen fikk fire måneder ubetinget fengsel.
  • En 24-åring ble dømt for tre tilfeller av vold mot sin halvt år gamle sønn. I det ene tilfellet kastet han babyen mot et betongtak slik at sønnen fikk brudd på hodeskallen, hjerneblødning og betydelige hjerneskade som førte til delvis lammelse. Alle handlingene ble bedømt som impulshandlinger i stressede situasjoner. Mannen fikk fire års ubetinget fengsel.