Natt til fredag første mai 2009 tok den nå 20 år gamle kvinnen kontakt med en politimann utenfor Fotballpuben, og forklarte at hun akkurat hadde blitt voldtatt av eks-kjæresten.

Hun kom med anklager om at han hadde dratt henne inn på handikaptoalettet, slått henne og tvunget henne til samleie.

Prøver av underlivet

Dagen etter ble eks-kjæresten pågrepet og siktet for voldtekt.

— Jeg var på vei ned til togstasjonen i Vaksdal da uniformerte politifolk plutselig brøytet seg frem og spurte etter navnet mitt, sier 23-åringen.

Han sier det var svært ydmykende å bli pågrepet midt på lyse dagen rett foran nesen på de som gikk med flagg og faner i 1. mai toget.

  • Jeg spurte om politiet hadde blitt helt gale da de anklaget meg for at jeg kvelden før hadde vært involvert i en voldtektssak. Jeg hadde jo vært på fest med kameratene mine på Vaksdal hele natten, sier 23-åringen.

Han forteller hvordan han ble sendt på glattcelle og senere kjørt til legevakten i Bergen, der det ble tatt prøver av underlivet hans.

Intet straffbart

Senere på ettermiddagen ble han avhørt på politistasjonen i Bergen sentrum.

  • Jeg satt flere timer i avhør, men følte etter hvert at politiet begynte å tro på meg, og jeg ble løslatt, sier 23-åringen. Dagen etter anmeldte han sin tidligere kjæreste for falsk anmeldelse.

Statsadvokat Ellen Cathrine Greve bekrefter at saken mot 23-åringen er henlagt fordi intet straffbart forhold ansees som bevist.

Årsaken var at 23-åringen kunne dokumentere at han hadde vært på Vaksdal, 4,5 mil unna Bergen, på samme tidspunkt som voldtekten skulle ha skjedd i Bergen.

  • For meg har dette vært en stor påkjenning. Selv om saken min er henlagt, så føler jeg at andre folk tror feile ting om meg, sier 23-åringen.

Kvinnens forsvarer, advokat Ivar Abrahamsen, ønsker ikke å kommentere saken.

Stjeler ressurser

Ifølge statsadvokat Ellen Cathrine Greve er det et stort problem for politiet når det kommer falske anmeldelser.

  • Det binder opp ressurser som burde vært brukt helt annerledes. Dessuten går det også utover en uskyldig annenpart, sier statsadvokaten.

Politiadvokat Thomas Utne Pettersen gikk for tre år siden gjennom halvannet år med voldtektssaker i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

I en kronikk i Dagbladet viste han til flere eksempler på lokale saker som viste at politiet hadde gjort rett i å henlegge voldtektssakene fordi anklagene åpenbart var uriktige.

  • Min erfaring i politiet tilsier at falske anmeldelser er et problem som stjeler ressurser fra politiets arbeid, sier Utne Pettersen.

Sjalusi og utroskap

Politiadvokaten peker på sjalusi og frykt for at en partner skal avsløre utroskap, som grunner til falske anmeldelser.

Et konkret eksempel var saken der en ektemann kom hjem og fant en video som viste at konen forlystet seg med en annen mann.

— Konen hevdet seg voldtatt og vi fikk overlevert videoen. For oss hadde den ingen trekk som kunne tyde på overgrep, sier Utne Pettersen.

Han peker også på et annet problem når det gjelder falske anmeldelser.

  • Selv om det kan bli avslørt at en kvinne har anmeldt på falskt grunnlag, så er det ikke gitt at politiet på eget initiativ går til motanmeldelse mot henne. Ofte kvier politiet seg for å forfølge saken, sier Utne Pettersen.
  • En årsak til motviljen kan være at politiet er redd andre kvinner som faktisk er blitt voldtatt, ikke vil anmelde fordi de frykter å ikke bli trodd, sier politiadvokaten.